Veiling van drie Flandria-boten klokt af op 183.000 euro: Flandria 1 verhuist naar Maas

De ­Flandria 1 in Antwerpen. Het schip is geveild voor 80.300 euro. Foto: rr

Veiling van drie Flandria-boten klokt af op 183.000 euro: Flandria 1 verhuist naar Maas

Print
Antwerpen -

Drie Flandria-boten zijn dinsdag onder de hamer gegaan. En het spande erom. Tot de laatste minuut werd er geboden. Voor de Flandria 1 werd uiteindelijk 80.300 euro neergeteld door de Waalse ondernemer Jean Marc Vanberg uit Hoei. Hij wil het schip tegen april weer inzetten voor rondvaarten. Niet meer op de Schelde, maar op de Maas.

Jarenlang werd de Flandria 1 samen met de andere boten gebruikt voor toeristische rondvaarten in Antwerpen. Maar nu krijgt het schip een nieuw leven in Wallonië. “Binnenkort zal de boot Antwerpen verlaten”, vertelt Jean Marc ­Vanberg. “Ik hoop de ­Flandria 1 volgende maand al naar Hoei te kunnen verhuizen.”

Ervaring binnen de sector heeft Vanberg niet. “Maar ik wilde deze boot absoluut hebben. In Hoei ben ik directeur van het ­attractiepark Mont Mosan. Met deze aankoop wil ik onze toeristische activiteiten verder uitbreiden. In april moet de ­Flandria 1 helemaal klaar zijn om kleine rondvaarten op de Maas te maken. Verder zullen toeristen ook een hapje kunnen eten op de boot.”

Veel opknapwerk zal Vanberg niet meer hebben aan zijn nieuwe aanwinst, zegt hij. “Een likje verf, meer zal niet nodig zijn, want de binnenkant van de Flandria 1 ­bevindt zich nog in een onberispelijke staat. Het is echt een fantastische boot.”

Om die reden heeft hij iets meer geboden dan hij in eerste instantie voor ogen had. “We hebben ons budget moeten overschrijden. Er bleek uiteindelijk redelijk veel interesse, maar ik ben er zeker van dat deze boot zijn geld meer dan waard zal zijn.”

183.000 euro in totaal

Ook de Flandria 16 en de ­Flandria 18 ­gingen gisteren onder de hamer, voor een bedrag van respectievelijk 56.000 en 47.000 ­euro. De twee kopers willen anoniem blijven. “Hun bod lag in de lijn der verwachtingen”, zegt Joos Dauwe van veilinghuis Troostwijk. “Het is vooral het bod op de Flandria 1 dat onze verwach­tingen heeft overstegen. Het is een mooie boot, die blijkbaar goed in de markt ligt.” Met de Flandria 1 erbij heeft de veiling ruim 183.000 euro op­geleverd.

Nu allemaal verkocht

En daarmee heeft cvba Brabo, toenmalig eigenaar van de vier Flandria-boten, voor haar volledige vloot nieuwe eigenaars gevonden. Eerder dit jaar kocht Philip De Prest, voormalig eigenaar van de Badboot, de Flandria 24 al over. Daarmee organiseert hij sinds april opnieuw rondvaarten op de Schelde.

Voorlopig ziet het er dus naar uit dat enkel broertje Flandria 1 ook weer zal worden gebruikt door toeristen. Al zal de naam van de boot de lading niet meer kunnen dekken.

MEEST RECENT

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio