Goedele Liekens bijt van zich af in vurig debat met “dinosaurus” die haar zelfs kindermisbruik verwijt

Foto: This Morning

Celebs

Goedele Liekens bijt van zich af in vurig debat met “dinosaurus” die haar zelfs kindermisbruik verwijt

Print

Vlaams seksuologe Goedele Liekens heeft dinsdagochtend een vurig debat gevoerd op de Britse televisie. In een talkshow pleitte ze voor expliciete seksuele opvoeding van zes- en zevenjarige kinderen. De andere aanwezige gast was het daar echter niet mee eens: “Dit grenst voor mij aan kindermisbruik.”

Goedele Liekens was te gast in de talkshow ‘This Morning’ op de Britse zender ITV. Daarin ging het over seksuele opvoeding in Groot-Brittannië en de vraag of die explicieter moet zijn. Bij wijze van illustratie liet presentator Phillip Schofield een knuffel van een vagina zien, die Liekens gebruikt tijdens haar lessen voor zes- en zevenjarigen.

“Dit kan je in de lagere school laten zien”, zei de Vlaamse seksuologe. “Je weet dat kinderen heel nieuwsgierig zijn. Ze spelen dokter of verpleegster. Als ze nieuwsgierig zijn, is het beter hen dit te laten zien dan dat ze zelf op ontdekking gaan. Want dan gaan ze dubieuze bronnen gebruiken.”

Kindermisbruik

De andere gast in de talkshow, de gekende conservatieve radiopresentator Nick Ferrari, was het daar echter niet mee eens. Hij kon zich niet vinden in die aanpak.

“Ja, seksuele opvoeding op school is aan een hervorming toe, maar dit gaat te ver”, reageerde hij. “Dit soort dingen maakt me bang en kan een jong meisje echt traumatiseren. Ik wil er niet aan denken wat het alternatief is voor een jongen. Dit grenst voor mij aan kindermisbruik.”

De Britse radiopresentator schuwde de harde uitspraken niet en zei zelfs dat “mensen zoals Goedele Liekens de oorzaak zijn van meer tienerzwangerschappen”.

Dinosaurus

Maar Goedele Liekens liet zich niet van de wijs brengen. Volgens haar is expliciete educatie beter voor jonge mensen. Het zou ervoor zorgen dat jongeren minder snel aan seks beginnen, dat ze minder vaak slachtoffer worden van seksueel misbruik en dat ze minder seksuele partners hebben.

“En dat is geen onzin, hé!”, reageert Liekens aan Nieuwsblad.be. “Dat is allemaal uitgebreid onderzocht door de Wereldgezondheidsorganisatie. Maar je hebt natuurlijk altijd individuele gevallen die zulke extreme gedachten hebben zoals Nick Ferrari. Die man is daar ook voor gekend in Groot-Brittannië. Hij is een fundamentalist en een heel strenge katholiek. Het is geen verrassing dat ze zo iemand erbij hebben gehaald in het programma.”

Op sociale media kozen een heleboel kijkers alvast de kant van Goedele Liekens. “Ik ben het eens met die dame”, klinkt het op Twitter. “Die dinosaurus die naast haar zit, zou beter zwijgen.”

‘Sex in class’

Goedele Liekens kwam in 2015 nog op de Britse televisie methet programma ‘Sex in class’, een documentaire waarin de Vlaamse seksuologe werd gevolgd tijdens haar lessen seksuele voorlichting aan Britse tieners.

Goedele Liekens bijt van zich af in vurig debat met “dinosaurus” die haar zelfs kindermisbruik verwijt
Foto: Sex in Class
NIET TE MISSEN