© evb

Ook de koning leest verhaaltjes voor: “Vandaag ben ik niet koning Filip”

Koning Filip heeft in het kader van de Voorleesweek een ontspannen bezoek gebracht aan de 300 leerlingen van basisschool De Boomhut in Kampenhout. Hij las zelf voor en de kinderen toonden hem hun lievelingsboeken.

Nog tot en met 26 november is het Voorleesweek. Die staat dit jaar in het teken van voorleespapa's. Niet koningin Mathilde zoals gewoonlijk dus, maar haar man las dit jaar voor in een Vlaamse school, in Kampenhout. Hij nam ook ruimschoots de tijd om enkele voorleespapa's te ontmoeten die vertelden over het belang van voorlezen.

Zelfs met drukke agenda

“We nodigden dit jaar vanzelfsprekend koning Filip uit. Deze school zet hard in op voorlezen. Het organiseert niet alleen een voorleesweek, maar zelfs een voorleesmaand. En het schakelt regelmatig voorleespapa's in”, zegt Tiny Kuypers van Iedereen Leest. Voorleespapa Yves Van Looy was in de wolken na het bezoek van koning Filip. “Voorlezen werkt. Thuis lezen we zelf veel voor en de kinderen laten de iPad vaker links liggen. Mijn oudste dochter gaat inmiddels naar het eerste middelbaar en je merkt dat de keuze tussen de smartphone en het lezen moeilijker wordt. Het is dus belangrijk dat we inzetten op lezen en voorlezen”, zegt Yves. Hij apprecieert ook het respect dat de koning toonde voor de voorleespapa's. “De koning vertelde ons dat hij zelf vaak voorleest. Als een man met zijn status en drukke agenda dat kan, kunnen wij dat ook. Het toont ook gewoon aan dat voorlezen belangrijk is.”

Lievelingsboeken

De kinderen vormden een erehaag op de speelplaats en brachten hun lievelingsboeken mee. De Heks van Weer en Wind, Fantasia, een stripverhaal van FC De Kampioenen, Harry Potter en Matilda: de meningen van de kinderen over wat goeie boeken zijn waren dus verdeeld. Maar dat de koning op bezoek kwam, viel bij iedereen in de smaak. “We vonden het heel leuk dat de koning onze school uitkoos om te komen voorlezen”, zeggen Zia, Imane, Emma, Jozefien, Ellen, Ines en Julie van het zesde leerjaar.

Nu in het nieuws