Antwerpen verbiedt lessenreeks van islamprediker

Ex-rapper Abid Tounssi en prediker Ali Houri. Foto: BELGA

Antwerpen verbiedt lessenreeks van islamprediker

Print
Kiel -

Twee maanden na hun passage in het Genkse stadhuis is er ophef ontstaan over een voorstelling van twee Nederlandse conservatieve islampredikers Abid Tounssi en Ali Houri. Staatssecretaris voor Gelijke Kansen Zuhal Demir (N-VA) vraagt een onderzoek “naar die haatzaaiers die vrouwen als vuil behandelen”. De islampredikers zijn ook actief in Antwerpen, maar het stadsbestuur gaat de lessenreeks van Ali Houri nu verbieden.

Ali Houri houdt een een twaalfdelige lessenreeks over de profeet in het gemeenschapscentrum Den Tir op het Kiel. Eerder was hij als ‘spirituele keynote speaker’ te gast op de Muslimexpo in Antwerp Expo. Hij had het er over ‘self & time management’.

Schepen van Sociale Zaken Fons Duchateau (N-VA) liet maandagavond weten dat islamitische lessen in Den Tir niet kunnen. Niet omdat ze in dit geval inhoudelijk laakbaar zouden kunnen zijn, maar omdat levensbeschouwelijke activiteiten er niet zijn toegestaan. “Er is een fout gemaakt”, klonk het.

Inmiddels heeft het stadsbestuur beslist om de wekelijkse lezingen te verbieden. De laatste vier worden nu geannuleerd. "Volgens de aanvrager zou het onderwerp Arabische geschiedenis worden", laat schepen Duchateau dinsdag weten. "Vanuit de administratie was daarover vooraf al expliciet gewaarschuwd dat er geen religieuze materie aan bod mocht komen en ze hadden verzekerd dat dit niet het geval zou zijn. Nu blijken de lessen echter onder meer over de handelingen van de profeet Mohammed te gaan en hoe die kunnen vertaald worden naar het hedendaagse leven."

De organisatie achter de lessenreeks, koepelorganisatie VOEM, komt ook twee jaar niet meer in aanmerking om nog lezingen te organiseren op stedelijke locaties.

Ex-rapper Abid Tounssi stond vorig jaar in het cultureel centrum van Deurne. Daarover is er volgens schepen Caroline Bastiaens (CD&V) "een intakegesprek" geweest. “We wachten nog op het verslag van dat gesprek”, luidt het.

 

MEEST RECENT

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio