Ruiter slaat gemaskerde actievoerder met zweep: “Laat mijn paard met rust!”

Print

Jagende ruiter slaat gemaskerde actievoerder verschillende keren met zweep: “Laat mijn paard met rust!” Video: Facebook

Een vrouwelijke jager werd zondag gefilmd terwijl ze een gemaskerde ‘jachtsaboteur’ enkele rake klappen verkocht toen hij de teugels van haar paard wilde vastgrijpen in Groot-Brittannië. De gemaskerde man kreeg naar eigen zeggen zeventien klappen met de zweep voor hij weer losliet. De groep saboteurs moest daarna zich nog snel uit de voeten maken omdat de vrouw haar paard liet chargeren. De politie onderzoekt de zaak en doet een oproep naar getuigen.

Enkele dagen nadat er beelden opdoken van een vrouwelijke actievoerder die in het ziekenhuis belandde door toedoen van enkele jagers, werden er zondag opnieuw beelden gepubliceerd van een ‘sabotageactie’ die helemaal uit de hand liep. Deze keer waren de leden van de Brighton Hunt Saboteurs van de partij toen enkele Britten wilden jagen in Sussex, een graafschap in het zuiden van Engeland.

Tijdens de confrontatie tussen de actievoerders en de jagers, probeerde een gemaskerde activist de teugels van een paard vast te grijpen. Maar dat was niet naar de zin van de vrouwelijk berijder van het dier, die prompt uithaalde en de man verschillende klappen verkocht met haar hunting crop, een zweep die tijdens het jagen wordt gebruikt. “Laat mijn paard met rust”, schreeuwde de vrouw herhaaldelijk terwijl de man aan de hals van haar paard bengelde.

Uitzondering op jachtverbod

Volgens de Brighton Hunt Saboteurs moest hun collega maar liefst zeventien klappen van de zweep incasseren voor hij weer losliet. De vrouw was echter nog niet klaar met de actievoerders en liet haar paard wild naar de groep galopperen. “Je hebt duidelijk je paard niet onder controle”, roept een van hen nog naar de vrouw op het bokkend paard.

De jagers maken gebruik van enkele uitzonderingen in de wet die het jagen op wilde dieren verbiedt. Die wet werd in 2004 van kracht werd onder toenmalig Britse eerste minister Tony Blair, maar is nu nog steeds controversieel. “De jagers zijn helemaal in regel met de Hunting Act 2004”, aldus een kwade woordvoerder die deel uit maakt van de groep die de jachtpartijen organiseert. “Maar jagers en grootgrondbezitters worden nog steeds geïntimideerd en gekweld door gemaskerde dierenrechtenactivisten.”

De video van de jagende ruiter werd ondertussen al honderdduizenden keren bekeken sinds de beelden werden gepubliceerd op sociale media. De ‘saboteurs’ houden vol dat hun actie vreedzaam verliep en dat de vrouw hen zonder aanleiding aanviel. De gemaskeerde activist hield wat blauwe plekken over aan het incident, maar moest volgens een woordvoerder van de politie niet worden behandeld in het ziekenhuis. De politie van Sussex onderzoekt de zaak en vraagt getuigen om zich te melden.

Nu in het nieuws