© AVROTROS

‘Sorry voor Alles’ oogst internationale lof, maar in Nederland lusten ze er geen pap van

‘Sorry voor Alles’ kan ­morgen in New York een ­internationale Emmy Award winnen. Maar zo succesvol en bejubeld de tv-show met Adriaan Van den Hoof was in Vlaanderen, zo weinig overtuigend is de Nederlandse versie met Jan Smit van start gegaan. De ­moderne ‘Bananasplit’ is “niet ­ambitieus genoeg”, klinkt het in Nederland.

© VRT

Zanger/presentator Jan Smit (31) presenteert sinds vorige week de ­Nederlandse versie van Sorry voor Alles. De eerste aflevering haalde 820.000 kijkers, een vrij magere score voor NPO1, het populairste net bij onze noorderburen. Voor de tweede aflevering van afgelopen zaterdag bleven er 746.000 over. Ter vergelijking: op hetzelfde ogenblik haalde de show Oh, Wat Een Jaar met Linda de Mol op de commerciële omroep RTL4 drie keer zoveel kijkers: meer dan twee miljoen.

Angela de Jong van het Algemeen Dagblad, de meest invloedrijke ­tv-recensente van het moment in Hilversum, is niet onder de indruk. Ze vindt Sorry voor Alles inhoudsloos amusement. “Een zoveelste verborgencameraprogramma, waarbij een maand lang een paar flauwe grappen worden uitgehaald met ­iemand.” En nog: “Het is niet spannend, niet leerzaam, niet nieuw, niet grappig.”

Tv-criticus Han Lips van de krant Het Parool is milder: “Een interessant programma, dat Sorry voor Alles, maar de ambitie mag nog wel wat worden opgeschroefd. Waarom onbekende Nederlanders?”

Sorry voor Alles wordt in Nederland de moderne Bananasplit genoemd, verwijzend naar het legendarische programma met Ralph Inbar. Voor de remake is Kamiel De Bruyne, bedenker van de Sorry voor Alles bij ons, enkele keren tot in Amsterdam gereden, om de makers tips te geven. Voor de rest heeft hij er niets mee te maken. De reeks is volledig gemaakt door een Nederlandse crew.

Kans op Emmy Award

De originele, Vlaamse versie met Adriaan Van den Hoof werd een jaar geleden op Eén een instant succes en haalde elke zondagavond tussen 1 miljoen en 1,4 miljoen kijkers. Het kreeg ook lovende commentaren van tv-recensenten vanwege het vernuft waarmee het hele scenario in elkaar stak. Pas in de studio kreeg de ongewilde hoofdrolspeler – omringd door vrienden, familie en collega’s – te horen dat hij of zij wekenlang door verborgen camera’s was gevolgd. In alle stilte wordt het tweede seizoen voorbereid.

Morgenavond weten we trouwens of Sorry voor Alles een van de prestigieuze ­International Emmy Awards heeft gewonnen, zeg maar de ­Oscars in tv-land. Het programma is genomineerd in de categorie non-scripted entertainment. De Vier-serie Callboys dingt mee naar het beeldje voor beste ­comedy. In 2011 won ­Benidorm Bastards, in 2014 Wat Als?

Nu in het nieuws