Ontploffing bij ArcelorMittal in Gent: één dode en twee zwaargewonden

Print

Foto: KOEN VAN WAESBERGHE

Bij ArcelorMittal in de haven van Gent heeft maandagmiddag een zware ontploffing plaatsgevonden. Daarbij viel één dode. Twee andere personen raakte gewond.

Om 15.20 uur werd de brandweer opgeroepen voor een explosie bij staalbedrijf ArcelorMittal. Een elektrofilter ontplofte in een benzoltank in de cokesfabriek, op de afdeling nevenproducten. De oorzaak is nog niet bekend. Er is geen brand geweest, maar er is wel sprake van rookontwikkeling.

Bij de ontploffing kwam één persoon om het leven, twee anderen raakten gewond. Beide gewonden hebben fracturen. Het personeel van het bedrijf werd geëvacueerd. Het is niet duidelijk om hoeveel mensen het gaat. Er zijn geen vermisten, stelt de brandweer.

Geen giftige dampen

Aanvankelijk vreesde men dat er giftige dampen waren vrijgekomen, maar dat is niet het geval, benadrukt burgmeester Frank Bruggeman van Zelzate. Omwonenden kunnen wel last hebben van geurhinder.

Er werd een veiligheidsprocedure opgestart waarbij afvalgassen niet verwerkt, maar afgefakkeld worden.

Meerdere ambulances en brandweerwagens kwamen ter plaatse. Er is een veiligheidsperimeter ingesteld, maar dat beperkt zicht tot het bedrijventerrein. De stad Gent heeft een crisiscentrum opgericht.

.

Nu in het nieuws