© BELGA

“Het wordt tijd dat de ouders Dutroux vergeven.” Uitspraak van ex-rechter zet kwaad bloed bij vader van Julie

Christian Panier, ex-rechter van Namen, vindt dat het stilaan tijd wordt dat nabestaanden en ouders van de slachtoffers Marc Dutroux vergeven voor wat hij gedaan heeft . Jean-Denis Lejeune, papa van de vermoorde Julie Lejeune, reageert scherp.

Het is niet de eerste keer dat Christian Panier, de ex-rechter die Michelle Martin onderdak gaf na haar vrijlating en na haar vertrek uit het klooster van Malonne, provoceert. Vorige maand nog zei hij in een tv-debat dat het tijd wordt om Dutroux onder voorwaarden vrij te laten.

Nu stelt hij dat de nabestaanden “veerkrachtig” moeten zijn en dat “het tijd wordt om Dutroux te vergeven wat hij heeft gedaan. “Ze moeten ook maar eens uit hun rol van slachtoffer treden“, zegt hij.

Op zijn eerste uitspraak, over vervroegde een vrijlating, reageerde Gino Russo, papa van de vermoorde Melissa, al woest. Nu haalt Jean-Denis Lejeune hard uit naar de ex-rechter.

“Ik heb van u geen adviezen of lessen te krijgen over vergiffenis schenken of wat dan ook. De feiten waren veel te ernstig. Het was geen ongeluk. Vergeven? Nooit”, klinkt het resoluut. Jean-Denis Lejeune zegt dat hij ervan overtuigd is dat wanneer Dutroux op een dag zou vrijkomen, hij dan toch weer zal herbeginnen.

Gevangenis geen oplossing

Christian Panier beweert dat hij Dutroux wel zou kunnen vergeven. Zelfs als een van de slachtoffers zijn eigen kind was geweest.

“Ik zal nooit vergeven wat Michelle Martin, Dutroux en de anderen mijn dochter hebben aangedaan. Maar je hebt wel over één ding gelijk”, zegt Lejeune. “De gevangenis is geen oplossing voor deze personen... alleen de dood is een oplossing. “

Vorig jaar was het exact twintig jaar geleden dat de levenloze lichaampjes van Julie Lejeune et Melissa Russo werden teruggevonden in een tuin in Sars-la-Buissière. Begraven onder zes meter aarde, weggegooid als vuilnis nadat ze op beestachtige wijze waren misbruikt en opgesloten.

Veertien maanden zaten er tussen de verdwijning van Julie en Melissa op 24 juni 1995 en de vondst van hun levenloze lichaampjes op 17 augustus het jaar daarna. De vriendinnetjes werden in Grace-Hollogne meegenomen door Dutroux toen ze vanop een brug over de snelweg naar de voorbijrijdende auto’s stonden te zwaaien.

Alleen Marc Dutroux en Michel Lelièvre zitten vandaag nog vast. Michelle Martin werd vijf jaar geleden vrijgelaten en kreeg onderdak in een klooster in Malonne. Na haar vertrek daar, trok ze in bij ex-rechter Panier. Die werd deze zomer uit de PVDA gezet omdat ze zijn initiatief om de ex-vrouw van Marc Dutroux onderdak te geven, nooit hebben kunnen verteren.

Nu in het nieuws