© pn

Zoveel geduld heb je nodig voor de blonde coupe van Selena Gomez

Een nieuw leven vraagt om een nieuw kapsel, moet Selena Gomez gedacht hebben. Voor de uitreiking van de American Music Awards ruilde ze haar donkerbruine haar voor een blonde coupe. “Dat kan tegenwoordig zonder je haar kapot te maken, maar het kost veel tijd en het is niet goedkoop”, legt BV-kapper Jochen Vanhoudt uit.

Haar zangprestatie werd door het publiek van de AMA’s maar ‘flauwtjes’ gevonden en ze verscheen ook al niet met al-dan-niet-ex Justin Bieber op de rode loper. Gelukkig had Selena Gomez een wapen om de aandacht af te leiden: een blonde coupe, volgens haar kapster Riawna Capri geïnspireerd op Kurt Cobain in de jaren negentig. “Een erg geduldige kleurverandering”, schreef Capri bij de foto’s op Instagram, en daar is volgens Jochen Vanhoudt geen woord van gelogen. “Om van donkerbruin naar blond te gaan, moet je op één dag wel drie tot vijf ontkleuringen doen, dus je zit van ’s ochtends tot ’s avonds bij de kapper. Er hangt ook een redelijk kostenplaatje aan vast: reken op 300 tot 600 euro.”

Naast tijd en geld is er nog een voorwaarde voor deze transformatie: je haar moet perfect gezond zijn. Het werkt niet als er nog stukken rood en zwart van vorige kleuringen in zitten of als het haar beschadigd is. Maar de mythe dat een drastische kleuring je haar sowieso kapot maakt, klopt volgens Jochen niet meer: “Nieuwe producten, onder de merknamen ‘Matrix Bond Ultim8’ en ‘Olaplex’, maken het mogelijk om te ontkleuren zonder het haar te beschadigen. Ze herstellen de zwavelbruggen die afgebroken worden tijdens het ontkleuren, waardoor je dus een aantal keer na elkaar een zachte ontkleuring kan doen.”

© Willy Sanjuan/Invision/AP

Na het ontkleuren krijgt het haar een toner, die de tint blond bepaalt. Bij Selena Gomez zijn de wortels bijvoorbeeld wat donkerder gemaakt dan de lengtes, om het effect natuurlijk te maken. Bij Kim Kardashian, die ook onlangs van een donkere lob naar een ‘coupe Daenerys’ ging, werd volgens Jochen vooral met extensions gewerkt, die dezelfde kleur kregen als haar echte haar.”

Wat als Selena en Kim nu genoeg krijgen van hun blonde haren? “Van blond opnieuw naar donker gaan is geen enkel probleem, maar je kan dit procédé niet eindeloos herhalen”, zegt Jochen. “Eens het haar weer bruin is, moet je wachten tot alle behandelde haren zijn uitgegroeid en afgeknipt, voor je weer kan gaan ontkleuren.”

NIET TE MISSEN