Limburgse burgemeester met de dood bedreigd na massale drijfjacht op everzwijnen

Print

Burgemeester Hechtel-Eksel met de dood bedreigd na drijfjacht op everzwijnen. Video: TVL

Hechtel-Eksel -

Burgemeester Jan Dalemans ((HE) van Hechtel-Eksel is na de grootse drijfjacht op everzwijnen in ons land met de dood bedreigd. Dat vernam de redactie van de regionale zender TV Limburg uit goede bron en is door de burgemeester bevestigd. De bloederige beelden van de geschoten everzwijnen maakten gemengde reacties los. Niet iedereen staat achter de jacht als oplossing voor de grote populatie evers.

Er woedt in noordwest Limburg een everzwijnenplaag, maar jachtpartijen leverden tot voor kort nooit veel resultaat op. Tot eind oktober een drijfjacht werd georganiseerd, onder toeziend oog van burgemeester Jan Dalemans. "Ik stond ervan versteld hoeveel voorbereiding zo’n dag nodig heeft", aldus Dalemans die toen voor de eerste keer dergelijke jachtpartij bijwoonde. "“De maatregelen naar veiligheid bijvoorbeeld zijn tot in de puntjes uitgewerkt. Ik ben hier de hele dag ter plaatse geweest en ik ben echt onder de indruk." 

Hoewel de burgemeester de jacht "succesvol" noemde en er 56 everzwijnen werden gedood, is niet iedereen onder de indruk van de prestaties van de jagers. Vooral de beelden waarin ze plezier lijken te beleven aan de jacht en de dode dieren als trofee worden weggesleept, stoten heel wat inwoners voor de borst.

Ongevallen

Dalemans werd met de dood bedreigd, maar blijft achter de drijfjacht in zijn gemeente staan. "Vergeet niet dat we hier in Hechtel-Eksel en in een aantal naburige gemeenten van een echte plaag mogen spreken", zei hij na afloop van het jachpartijtje eind oktober. "Alleen al daarom ben ik blij dat ze de populatie hebben kunnen uitdunnen. Ik denk dat hier wekelijks ongevallen gebeuren - soms kleine ongevallen, soms zware ongevallen dat de mensen hun auto perte totale rijden  - en de verzekering dekt dat niet."

Hoewel natuurbehoudsvereniging Natuurpunt onlangs nog hun twijfel uit over de doeltreffendheid van de drijfjacht uitdrukte en aangaf dat de jachtpartijen het probleem alleen maar verplaatst, zullen in november, december en januari nog everzwijnjachten volgen, maar dan op kleinere schaal.

.

Nu in het nieuws