Zo blijven je lange laarzen als nieuw

Foto: Nero Giardini

Mode

Zo blijven je lange laarzen als nieuw

Print
Uit leer of suède, lange laarzen kun je met je hele wintergarderobe combineren. Maar hoe blijven ze langer mooi? En hoe bewaar je ze best? Met deze tips blijven je lange laarzen als nieuw!

Maximum plezier van je leren laarzen

Leren laarzen stralen pure klasse en elegantie uit. Toch kan het gebeuren dat je laarzen last krijgen van vlekken. Spuit daarom je laarzen geregeld in met een water-en vuilafstotende schoenenspray. Door het dragen kunnen je laarzen uitdrogen en stijver worden. Schoensmeer en een droog doekje zijn dan precies wat je nodig hebt.

Zijn je laarzen nat geworden? Laat ze dan niet drogen bij de verwarming, dit brengt schade toe aan het leer. Maak de laarzen over de volledige laars wat vochtig met een doekje, zo vermijd je kringen. Laat ze drogen in bv. de garage en behandel ze daarna met een voedende spray.

Suède laarzen mooi houden? Dat doe je zo!

Suède laarzen zijn erg gevoelig voor (water)vlekken en verkleuringen. Voldoende (en grondig!) inspuiten met een aangepaste suèdespray is de boodschap. Borstel je laarzen af en toe met een speciale suèdeborstel, zo blijven ze soepel.

Wikkel je suède exemplaren nooit in plastic, zo gaan ze schimmelen of verkleuren. Bewaar ze in de schoendoos of in een papieren zak, zodat de suède kan ademen.

Hoe berg ik lange laarzen op?

Lange laarzen, vooral suède knielaarzen, kunnen na verloop van tijd “slap” doorhangen en lelijke vouwen hebben. Stop je laarzen vol zuurvrij papier (wc-papier of zakdoekjes bijvoorbeeld) om hun vorm te behouden.

Geen zin in propjes rollen? Er bestaat een schoenspanner voor elke laarshoogte. Hang je lange laarzen nooit op! Gewoon rechtop laten staan gaat het langst mee. Bewaar je laarzen op een donkere plek, zo geef je verkleuring door zonlicht geen kans.