Schokkende beelden: wandelaars duwen everzwijn met stokken in de afgrond

Print

Schokkende beelden uit Spanje tonen hoe een groep wandelaars een everzwijn van een klif afduwt in een nationaal park in het noorden van het land. Ecoloog Marcos López Rúa kreeg een filmpje van een geschokte omstander toegestuurd en zette de video woensdag resoluut op Facebook. Opgepast, de beelden kunnen choquerend zijn.

Met stokken porren verschillende wandelaars tegen een everzwijn. Het wilde dier zit nochtans rustig op de weg en valt niet aan. In het nauw gedreven op het randje, probeert het zich nog vast te grijpen aan de helling, maar één duw doet het dier de afgrond ingaan. Op het eind van de video is te zien hoe het everzwijn op zijn rug zwaargewond nog reageert. Niemand gaat helpen. Of het dier gestorven is, is niet bekend.

De macabere scène was te zien op de Cares-route in het nationaal park ‘Picos de Europa’. “Dit is ons erfgoed. De plaats waar wij de natuur voorrang geven, waar de dieren voorrang hebben”, zo schrijft de ecoloog verbouwereerd. “En toch denken enkele wandelaars: laten we een levend everzwijn vangen. En het in de afgrond gooien.”

“Ik hoop dat de dierenbeulen gevat worden. Of dat ze in ieder geval alleen nog met schaamte in het openbaar kunnen komen. Want juridisch gezien, is er helaas weinig dat gedaan kan worden. Misbruik van dieren zou strafbaar moeten zijn”, besluit de ecoloog.

De Guarda Civil is ondertussen een onderzoek gestart. Het klopt echter dat dieren in het wild niet beschermd zijn tegen dierenmishandeling in Spanje. Mensen die hun huisdieren slecht behandelen kunnen een straf van 18 maanden cel krijgen, maar voor andere dieren is er geen wetgeving voorzien. Zelfs als de wandelaars worden gevat, zullen ze dus geen juridische straf krijgen voor hun daden.

MEEST RECENT