“Eventuele waarschuwing van Brussel voor Koerdische betoging niet doorgebrieft aan De Wever”

Philip Close en de rellen in de Brederodestraat Foto: Belga, BFM

“Eventuele waarschuwing van Brussel voor Koerdische betoging niet doorgebrieft aan De Wever”

Print
Brussel / Antwerpen 2018 -

“Als Close de stad Antwerpen al heeft gewaarschuwd, dan is dat in elk geval niet doorgebrieft aan de burgemeester.” Zo reageert Philippe Beinaerts, de woordvoerder van Antwerps burgemeester Bart De Wever na verklaringen van Brussels burgemeester Philippe Close (PS). Die zei zondag op RTL-TVI dat hij eind oktober een Koerdische manifestatie in Brussel had verboden en tevens ook de stad Antwerpen heeft verwittigd. Uiteindelijk ontstond in de Brederodestraat een zware vechtpartij tussen mensen van Koerdische en van Turkse origine.

Close sprak op de Franstalige commerciële zender over de voorbije rellen in Brussel. Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) maakte vrijdag een rapport bekend dat kritisch is voor het optreden van de Brusselse politie. De voorstelling van dat rapport was volgens burgemeester Close “overhaast” en “onvolledig”. Hijzelf had voorgesteld om een gezamenlijke analyse te maken. “De situatie dwingt ons om het hoofd koel te houden”, meent Close. Hij vreest dat Jambon “het tekort aan politieagenten in de hoofdstad” wou maskeren.

Close benadrukt dat hij zijn verantwoordelijkheid opneemt. Hij beweert dat hij eind oktober een bijeenkomst van Koerden in Brussel had verboden. In het kader van de campagne “Free Ocalan” zou er een bus naar de hoofdstad komen, maar dat mocht van Close niet. Hij zegt dat hij de stad Antwerpen heeft ingelicht, maar dat die niet voor een soortgelijk verbod heeft gekozen. Op 27 oktober zijn er in de buurt van de Antwerpse Brederodestraat rellen uitgebroken toen de bewuste bus daar passeerde. “Er zijn rellen geweest in Antwerpen. Wat zou er gebeurd zijn indien het scenario zich in omgekeerde zin had afgespeeld?”, zegt Close.

“Niet doorgebrieft”

Het kabinet van Antwerps burgemeester Bart De Wever reageert verbaasd op de verklaringen van Close. “Als Close de stad Antwerpen al heeft gewaarschuwd, dan is dat in elk geval niet doorgebrieft aan de burgemeester”, aldus Philippe Beinaerts. Volgens de woordvoerder van Bart De Wever is er ook in de debriefing na de rellen geen gewag gemaakt van een mogelijke waarschuwing vanuit Brussel. “We zullen ons morgen informeren bij de politie”, aldus Beinaerts.

MEEST RECENT