Onrust Zimbabwe: president Mugabe door eigen partij afgezet als partijleider

Print
Onrust Zimbabwe: president Mugabe door eigen partij afgezet als partijleider

Foto: AFP

De regeringspartij Zanu-PF heeft Robert Mugabe opzijgeschoven. Hij wordt opgevolgd door ex-vicepresident Emmerson Mnangagwa als de nieuwe partijleider, dat melden lokale media.

Het leger greep afgelopen woensdag de macht in het Afrikaanse land. De 93-jarige Mugabe werd onder huisarrest geplaatst en enkele van zijn medestanders zijn gevangen genomen. De coup werd op gejuich onthaald. Na jaren van economische malaise en mensenrechtenschendingen, verwelkomen vele Zimbabwanen de tussenkomst van het leger.

Zondag heeft de partij van Mugabe vergaderd over het lot van de president. Kort voor 13 uur (onze tijd) raakte bekend dat hij door de partijtop aan de kant is geschoven. Ook zijn vrouw is uit de partij gezet om te verhinderen dat zij hem zou opvolgen.

“Deze dag is de wedergeboorte en nieuwe ontwikkeling van ons land”, vertelt een uitzinnige Mike Madiro, voorzitter van één van provinciale takken van de regeringspartij. Mugabe wordt opgevolgd door ex-vicepresident Emmerson Mnangagwa. Mugabe stuurde zijn vice-president twee weken geleden de laan nog uit. Nu gaat hij in ere hersteld worden.

Het is nu afwachten of Mugabe de eer aan zichzelf houdt en opstapt. Indien hij dat niet doet, zal het parlement hem naar alle waarschijnlijkheid afzetten.

Onrust Zimbabwe: president Mugabe door eigen partij afgezet als partijleider
Foto: AFP

“Mugabe moet weg uit Zimbabwe”

Duizenden Zimbabwanen kwamen zaterdag in de hoofdstad Harare op straat om het leger te steunen. De sfeer was er uitbundig. Betogers droegen vlaggen en slogans als “Mugabe moet weg uit Zimbabwe”. Onder meer de invloedrijke vereniging van oorlogsveteranen en oppositiebeweging Movement for Democratic Change steunen de optocht. Het leger stemde in met de betoging, maar drong aan op een geweldloos verloop.

Een klein opstootje was er toen een groep betogers naar het presidentieel paleis trokken. Zwaarbewapende soldaten hebben hen tegengehouden terwijl ze zich een weg baanden naar het presidentieel paleis in de Zimbabwaanse hoofdstad Harare. Ze wilden er het vertrek eisen van president Robert Mugabe, die door het leger onder huisarrest is geplaatst. De betogers zijn dan maar op de weg gaan zitten als teken van protest, op zo’n 200 meter van het paleis.

MEEST RECENT