© AP

Libanese premier na ‘vrijlating’ uit Saoedi-Arabië aangekomen in Frankrijk voor onderhoud met Macron

De Libanese premier Saad Hariri is zaterdagochtend aangekomen in Frankrijk, zo was te zien op de Libanese televisie. Hij zal er president Emmanuel Macron spreken. Hariri kondigde twee weken geleden zijn ontslag aan in Saoedi-Arabië, maar keerde nog niet naar Libanon terug om dat officieel te maken.

Hariri verliet Saoedi-Arabië met een privévliegtuig, samen met zijn vrouw. Kort voor zijn vertrek sprak de Libanese premier tegen dat hij “vastgehouden” werd in Saoedi-Arabië, zoals de Libanese president Michel Aoun had gezegd. Macron nodigde Hariri voor enkele dagen uit in Parijs, om uit de impasse te geraken die was ontstaan na zijn verrassende aankondiging in Riyad.

Er waren speculaties ontstaan dat de Saoedi’s Hariri tot ontslag hadden gedwongen, om spanningen met de door Iran gesteunde sjiitische Hezbollah te creëren. Saoedi-Arabië en Iran zijn aartsvijanden. Dat ook de Duitse minister van Buitenlandse Zaken Sigmar Gabriel zich kritisch uitliet, was voor Riyad een reden om zijn ambassadeur terug te roepen uit Duitsland..

Macron

Eerder nodigde Emmanuel Macron Hariri en familie “enkele dagen” uit in Frankrijk, om uit de impasse te raken die was ontstaan na zijn verrassende ontslag dat bekend was gemaakt in Riyad.

Sinds de bekendmaking van zijn ontslag doet zijn lang verblijf in Saoedi-Arabië, en het feit dat hij niet naar Libanon terugkeerde om zijn ontslag officieel te maken, speculatie rijzen over zijn werkelijke bewegingsvrijheid. President Michel Aoun sprak recent ook van “kidnapping”.

Ook de Duitse minister van Buitenlandse Zaken Sigmar Gabriel had zich kritisch uitgelaten. Reden voor Riyad om vrijdagnacht aan te kondigen dat het zijn ambassadeur terugroept uit Duitsland.

© REUTERS/

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER