Duo Vandenhaute-Gheysens en steenrijke Rus willen Anderlecht kopen

Voetbalclub Anderlecht praat met twee kandidaat-kopers: Alisher Usmanov, superrijke Rus en aandeelhouder bij Arsenal, en het duo Paul Gheysens-Wouter Vandenhaute. De sterke man van Ghelamco en voetbalclub Antwerp, en de baas van Woestijnvis zouden, net als Usmanov, bereid zijn zo’n 75 tot 100 miljoen euro te betalen. Wel zou de piste Vandenhaute-Gheysens de meest concrete zijn. Dat melden Sporza en Het Laatste Nieuws.

Zowel van Usmanov (64) als van Gheysens en Vandenhaute mogen voorzitter Roger Vanden Stock en het huidige management nog enkele jaren aan het roer van paars-wit blijven. De familie en entourage zouden bij een verkoop minstens een kwart van de aandelen houden: een blokkeringsminderheid, waarmee ze haar veto kan stellen bij belangrijke beslissingen.

© Photo News

Vanden Stock met pensioen

De procedure werd in het voorjaar in gang gezet op vraag van voorzitter Roger Vanden Stock. In eerdere interviews liet hij weten dat hij in 2020 met pensioen wil gaan. Enkele maanden geleden vroeg hij toestemming aan zijn aandeelhouders.

Zodra die er was, vroeg Vanden Stock voetbalmakelaar Christophe Henrotay om op zoek te gaan naar potentiële kopers. Die kwam al snel op de proppen met de steenrijke zakenman Usmanov. Zijn vermogen, dat hij vergaarde in de mijnbouw, industrie en telefonie, wordt geschat op 20 miljard euro. De vraagprijs, tussen 75 en 100 miljoen euro, zou geen probleem vormen. Er werden echter nog geen concrete onderhandelingen gevoerd.

Vlaamse tandem

Met Vandenhaute en Gheysens heeft Anderlecht wel al concrete onderhandelingen gevoerd. Beide partijen zaten al enkele keren samen, nadat groen licht werd gegeven tijdens de aandeelhoudersvergadering.

© fvv

Nu bereidt het duo een bod voor, naar verluidt in de grootteorde van de vraagprijs. Gheysens zal het leeuwendeel van het kapitaal inbrengen, Vandenhaute zal op termijn de club leiden. De topman van Woesijnvis is overigens een oude bekende bij de club, 7 jaar geleden was hij al geïnteresseerd om aandeelhouder te worden, maar dat ging niet door.

Indien Anderlecht naar het Vlaamse duo gaat, zal Gheysens afstand moeten doen van zijn Antwerp-aandelen. Het is namelijk niet toegelaten om eigenaar te zijn of om aandelen te hebben in twee verschillende clubs. Gheysens zou zijn aandelen kunnen overlaten aan een familielid. Roland Duchâtelet zette zijn zoon Roderick Duchâtelet aan het hoofd van de Hongaarse club Ujpest. Gheysens zou een soortgelijke constructie kunnen opzetten met zijn zoon, die al voor Antwerp werkt.

© IMAGEGLOBE

Twee walletjes

Idem dito voor Usmanov. Hij is al aandeelhouder bij de Arsenal en volgens de BBC wordt hij ervan verdacht een stroman te hebben met aandelen in de Engelse club Everton.

Als hij Anderlecht koopt zal hij zijn Arsenal-aandelen van de hand moeten doen. Dat zou geen horde mogen zijn gezien de zakenman al enige tijd in onmin leeft met Stan Kroenke, de Amerikaanse hoofdaandeelhouder van Arsenal.

Beiden proberen elkaar al enige tijd uit te kopen. In mei bood Oesmanov nog 2 miljard euro voor de aandelen van Kroenke, zonder resultaat.

Grote winnaar? De huidige aandeelhouders

Een eventuele verkoop zal de huidige aandeelhouders geen windeieren leggen. Toen Anderlecht in 2010 omgevormd werd tot een NV, brachten de 13 aandeelhouders 10 miljoen euro kapitaal samen. Als de vraagprijs gerealiseerd wordt zien ze amper 7 jaar later hun inzet vertienvoudigd. Roger Vanden Stock en zijn neef Philippe Collin hebben 62 procent van de aandelen, Michel Verschueren 10 procent.

Meer voetbalnieuws