Sterrenhemel lichtte helemaal op in Lapland en dit is waarom

Print

De inwoners van Lapland raakten deze nacht even opgeschrikt door een fel licht. Maar liefst zes seconden werd de zwarte hemel opgeklaard en leek het eventjes klaarlichte dag.

Een vuurbal die loskwam van een vallende meteoor zorgde er op de nacht van donderdag op vrijdag voor dat de sterrenhemel helemaal opklaarde. Het fenomeen werd vooral vastgesteld in Lapland, maar was zo groot dat Rusland de meteoor ook kon waarnemen. “Het licht kwam van rondom ons en niemand wist wat er gebeurde”, zegt een ooggetuige achteraf aan Barents Observer. “Het leek eerst op een ongelofelijk grote explosie maar omdat we niks hoorden, wisten we dat het dat niet kon zijn.”

Morten Bilet van het Noorse ‘Meteor Network’ zegt dat er geen twijfel mogelijk is dat de vuurbal ergens in de bergen te vinden is. “Het moet hier ergens geland zijn, maar waar, dat zal nog even zoeken zijn. Dat er zo’n zes seconden licht was te zien in heel Lapland is te verklaren doordat de vuurbal een paar keer explodeert terwijl hij naar beneden valt.”

MEEST RECENT