Bende stoomt hanen klaar voor onderlinge dodelijke gevechten

Print

Dierenrechtenorganisatie toont schokkende omstandigheden waarin hanen getraind worden voor dodelijke ‘sport’ Video: YouTube

Er zijn beelden opgedoken van een bende in Londen die op schokkende wijze hanen klaarstoomde voor onderlinge gevechten. De video van dierenrechtenorganisatie RSPCA toont onder meer op welke manieren de dieren worden getraind. Zes personen zijn sinds kort schuldig bevonden aan dierenmishandeling.

Bende stoomt hanen klaar voor onderlinge dodelijke gevechten
Een haan krijgt een evenwichtsoefening voorgeschoteld. Foto: RSPCA

De illegale praktijken vonden tot 2 januari plaats in de Londense buurt Ilford. De video’s, die tijdens een raid van de politie op een smartphone werden aangetroffen, tonen hoe iemand van de bende de hanen met verscheidene oefeningen voorbereidt op een gevecht. Zo mag een haan de confrontatie aangaan met een soortgenoot die aan een lint is vastgeknoopt en krijgt een ander exemplaar evenwichtsoefeningen met behulp van een kartonnen rol.

Bloedspatten op muur

Dat de dieren het erg zwaar te verduren kregen, werd zowel voor de politie als de RSPCA meteen duidelijk. Zo troffen ze tijdens de inval een handdoek aan die roodgekleurd was door het bloed van de hanen. Ook een muur vertoonde een heleboel bloedspatten. De hanen zelf hadden meerdere verwondingen, waaronder zelfs een diepe snede aan de nek. Een van de bendeleden had nadien nog geprobeerd om de wonde te hechten.

In totaal werden tien hanen en tien kippen in beslag genomen door de politie en dierenrechtenorganisatie. Sinds kort zijn de daders schuldig bevonden in de rechtbank voor dierenmishandeling.

Bende stoomt hanen klaar voor onderlinge dodelijke gevechten
Foto: RSPCA

Inspecteur Cliff Harrison van RSPCA leidde het onderzoek naar de bende. “De politie en RSPCA kregen op 2 januari de melding dat er een hanengevecht aan de gang was in een bijgebouw in Ilford. Toen de politie bij het gebouw aankwam, waren zeven mensen aanwezig. Er werd ook een gewonde jonge haan aangetroffen.”

India en Pakistan

Volgens Harrison vonden gevechten telkens plaats op een stuk kunstgras. “Er was vers bloed te zien over het hele gras, zelfs op de muren. Na onderzoek bleken de bloedspatten afkomstig te zijn van een haan.” Het gaat om Aseel hanen, een soort afkomstig van India en Pakistan die zich van nature erg agressief gedraagt tegenover soortgenoten.

De minderjarige kreeg een voorwaardelijke straf en een geldboete. De vijf andere daders moeten op 7 december opnieuw voor de rechter verschijnen voor hun strafmaat. Ze riskeren een celstraf van zes maanden.

Vooral op de Canarische Eilanden worden hanengevechten nog gezien als een traditie, maar in Engeland is de ‘sport’ al verboden sinds 1835. Uit statistieken blijkt wel dat het aantal incidenten in de laatste vijf jaar is gestegen.

MEEST RECENT