“Jongeren en seks: we hoeven ons geen zorgen te maken”

Seks & Relaties

“Jongeren en seks: we hoeven ons geen zorgen te maken”

Print
Brussel -

Hoe denken 16 - tot 18-jarigen nu echt over seks en relaties? Vrij conservatief, blijkt vrijdag uit een rondvraag van Jong & Van Zin bij een duizendtal jongeren over seks, relaties en kussen. Al zijn er grote verschillen tussen jongens en meisjes en jongeren uit de stad of eerder landelijk gebied.

Jong & Van Zin nam de enquête af bij 1.152 jongens en meisjes van 16 tot en met 18 jaar. De jeugdexpertiseorganisatie, die deel uitmaakt van Chiro Groep, wou te weten komen hoe jongeren over seks en relaties denken en ook of hun gedragingen ver uiteen liggen met hoe ze eigenlijk over deze thema’s denken.

Wat blijkt, de samenleving moet zich geen al te grote zorgen maken over de losbandige jeugd van tegenwoordig. Over het algemeen is het seksueel gedrag van de doelgroep “eerder conservatief” te noemen. Al geven jongeren die in een grootstad naar school gaan aan dat ze meer losbandig gedrag vertonen. Ook 18-jarigen zijn minder conservatief als het over seks gaat dan 16- en 17-jarigen. Dat 55,7 procent van de jongeren tussen 16 en 18 jaar nog geen seks had, verklaart dit verschil. Tot slot zijn ook jongens er volgens de rondvraag meer mee bezig dan meisjes.

Vrienden en ouders beïnvloeden de manier waarop jongeren over seks en relaties denken, al speelt in veel gevallen ook het geloof een belangrijke rol.

Dat het merendeel van de -18-jarigen nog niet seksueel actief is, wordt ook weerspiegeld in de manier waarop ze naar de liefde kijken. Bijna zes op de tien gelooft immers nog steeds in de ware. Casual seks is minder vanzelfsprekend.

Als het over kussen gaat, worden ze allemaal wel wat losser. Want in tegenstelling tot seks, kan kussen wel buiten een relatie. Die “losbandigheid” neemt trouwens toe als er drank in het spel is.

En respecteren jongeren hun eigen grenzen? Daar lijkt het volgens de enquête toch op. “Straffer zelfs”, stelt het onderzoek, “ze hebben minder ervaringen dan hun waardekader eigenlijk toelaat”. Al geven meisjes, moslims en jongeren van wie de moeder een diploma hoger onderwijs heeft wel vaker aan dat ze soms buiten hun eigen vastgelegde lijntjes kleuren op het vlak van kussen. Voor seks is er “slechts een zeer kleine minderheid die meer losbandig gedrag stelt dan ze eigenlijk zelf oké vindt”.

(belga)

NIET TE MISSEN