© Los Angeles County Museum of Art

De jacht op verborgen steden is geopend: eeuwenoud schrift brengt geheimen boven

Het ontdekken van lang verborgen steden, het klinkt als de verhaallijn van een blockbuster of als een videospel rond Indiana Jones. Toch werd de ultieme droom werkelijkheid voor een groepje archeologen. Door het spijkerschrift op eeuwenoude kleistenen te analyseren, vergelijken en digitaliseren, ontdekten ze de vermoedelijke locaties van maar liefst elf verborgen steden.

evdg

Een internationaal team van archeologen, historici en economen ontwikkelden een nieuwe manier om ruim 12.000 oude kleistenen te analyseren. Het ontcijferen van het spijkerschrift leverde heel wat op: verschillende routebeschrijvingen naar steden die nog niet eerder bekend waren.

Boekhouding op steen

De stenen zijn gevonden in de oude stad Kanesh (een plek die in het huidige Turkije ligt) en waren stuk voor stuk beschreven met spijkerschrift, een van de oudste geschriften van de mens, door handelaars en kooplieden. Na het verzamelen, decoderen en digitaliseren van alle gegevens, ontdekten de wetenschappers dat de stenen informatie bevatten over de boekhoudingen van handelaars, aankoopwaardes van hun koopwaar en zelfs huwelijksdocumenten. Ook staan er routebeschrijvingen op naar andere steden waarmee handel werd gedreven, en laat net dat nu wel heel interessant blijken.

© mye

Zoektocht kan beginnen

De pas ontdekte handelsroutes zorgen ervoor dat de archeologen kunnen simuleren waar oude steden hebben gestaan in het koninkrijk Assyrië (een gebied dat nu grotendeels in Turkije en Syrië ligt). Daar werd tussen een 26-tal steden handel gedreven. Vijftien van die steden waren eerder ontdekt, maar van de andere elf nog niet. Maar door de informatie op de kleistenen, kan het team de locatie van de tot nog toe verborgen steden achterhalen. De zoektocht is daarmee officieel begonnen.

De wetenschappers hopen met hun ontdekking bij te dragen aan nieuwe opgravingen, en aan meer kennis over het bronzen tijdperk. Daarbij willen ze laten zien dat we ook nu nog kunnen profiteren van wat onze voorouders 4.000 jaar geleden in het spijkerschrift aan elkaar meldden.