© AFP

Toeriste dagenlang vastgehouden in Sri Lanka wegens foute tattoo

Een Britse vrouw is op Sri Lanka gearresteerd, dagenlang vastgehouden en vervolgens het land uitgezet wegens een ‘beledigende’ tattoo.

adb

Naomi Coleman uit het Britse Coventry, die een tatoeage van Boeddha op haar arm heeft, reisde in april 2014 naar Sri Lanka. Maar daar konden ze niet lachen met de tattoo. Ze werd gearresteerd op de luchthaven in de hoofdstad Colombo en vier dagen lang opgesloten. De vrouw vertelde de politie dat ze boeddhistisch was en meditatieworkshops volgde in Thailand, India, Cambodja en Nepal, maar daar hadden ze geen oren naar. Uiteindelijk werd de verpleegster het land uitgezet.

© AFP

Autoriteiten treden streng op tegen wat zij beschouwen als beledigingen van het boeddhisme, de religie van het merendeel van de bevolking. Maar er is geen wet die tatoeages van Boeddha verbiedt.

Terug in het Verenigd Koninkrijk ondernam Coleman juridische actie. Haar advocaat zei dat haar deportatie indruiste tegen de migratiewetten. De vrouw heeft nu een schadevergoeding van ruim 4.000 euro gekregen.

Volgens de rechtbank was er geen legale basis voor haar arrestatie en werd ze bovendien onwaardig behandeld door agenten en een cipier. Politieagenten dwongen haar om hen geld te geven; de cipier maakte obscene opmerkingen van een seksueel expliciete aard. De rechtbank zei dat haar behandeling “schandalig” en “vreselijk” was.

Ze vertelde de BBC dat ze emotioneel was toen ze het nieuws hoorde. “Eindelijk heeft de rechtbank ingezien dat ik niets verkeerd gedaan heb.” Ze zei dat de opsluiting haar “heel bang” had gemaakt en dat ze waarschijnlijk nooit meer zou terugkeren naar Sri Lanka.

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio