Veertiger riskeert maand cel en boete voor racistische verwijten

Man scheldt buurvrouw uit voor ‘profiteur’

Een veertiger uit Sint-Katelijne-Waver die tegen zijn buurvrouw racistische uitspraken heeft gedaan en haar vier jaar lang bestookt heeft met kleine pesterijen, riskeert een maand cel met uitstel en 900 euro boete.

ldn

Ludo V. woont in een appartementsgebouw in de Hoge Velden in Sint-Katelijne-Waver en kan er van zijn Marokkaanse onderburen, een vrouw en haar 7-jarig dochtertje, maar weinig verdragen. Het viel geregeld voor dat de beklaagde tegen de andere buren zijn beklag deed over de dame die volgens hem “een vuile Marokkaanse is, die beter terug zou gaan naar haar land, want hier doet ze niet anders dan de profiteur uithangen”.

Het slachtoffer, Zahra B., was naar de rechtbank gekomen om zich burgerlijke partij te stellen. “Omdat ik vooral op psychisch vlak onder het gedrag van mijn buurman lijdt. Mijn vele pogingen om dit alles te doen stoppen hebben ook geen zin. Ik heb hem met de uitlatingen die hij tegen de andere buren heeft gedaan, geconfronteerd en heb hem gezegd dat als hij mijn gezicht niet kan zien, dat hij zich maar moet omdraaien. Hij moet wel ophouden met die taal en de pesterijen. Daarop is hij verbaal agressief geworden en heeft hij die uitspraken ook tegen mij nog eens overgedaan”, vertelde B. tegen de rechter.

Syriëstrijders

Volgens het slachtoffer wordt ze in en rond het appartement door de beklaagde al enkele jaren gepest. “Ik woon al zo’n veertig jaar in Mechelen en spreek perfect Nederlands. Ik heb met niemand problemen, alleen mijn bovenbuur aanvaard ons niet. Onze fietsen worden in de gemeenschappelijke garage ondersteboven gelegd en ook mijn dochtertje moet in de pesterijen delen. Buren krijgen onterecht te horen dat mijn dochtertje tegen zijn auto is gereden en nog veel meer”, zegt B.

Voor openbare aanklager ­Philippe Van Ingelgem zijn de racistische uitlatingen er ver over. Ze werden ook bevestigd door enkele getuigen. Rechter Suzy ­Vanhoonacker probeerde de man duidelijk te maken dat dit niet kan in onze maatschappij. “Het is door zo’n gedrag dat er jongeren naar Syrië trekken om er te gaan vechten. Dat is onaanvaardbaar”, zei de magistraat.

De beklaagde zegt dat het wederzijdse verwijten zijn en dat hij ze uit frustratie heeft gemaakt. Met de morele schade-eis van B. was hij niet akkoord. De procureur drong aan op een boete. Vonnis op 13 december.

Meer nieuws uit regio Mechelen

DOEN! in Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio