Prins Laurent stuurt zijn kat tijdens Koningsdag, maar zijn echtgenote Claire daagt onverwacht wel op

Print

Koningsdag is van start gegaan met een opvallende aanwezige: prinses Claire. Een verrassing, want ze had laten weten dat ze samen met haar echtgenoot dit jaar niet op de vieringen zou zijn. Prins Laurent hield woord en stuurde wel zijn kat. Volgens officiële bronnen zou hij lange tijd ziek buiten strijd zijn.

Vragen over haar “zieke” echtgenoot wimpelt prinses Claire vakkundig af. Midden september maakte prins Laurent zijn advocaat gewag van zijn slechte gezondheid. Toen klonk het dat de prins voor lange tijd ‘out’ zou zijn.

Het is niet de eerste keer dat de prins Koningsdag laat schieten. Twee jaar geleden deed hij dat ook al, omdat hij nder vuur kwam te liggen vanwege slecht ingevulde onkostennota’s. Vorig jaar was hij er wel, maar toen deed hij opvallend apathisch tegenover zijn moeder, koningin Paola. Ook dit jaar kwam hij in opspraak, nadat hij zonder toestemming van premier Michel en het paleis een verjaardagsfeestje voor het Chinese volksleger had bijgewoond. Hij werd op het matje geroepen door de premier, maar meldde zich ziek. Sindsdien verscheen hij niet meer in het openbaar.

Overige leden koninklijke familie bundelen hun krachten

Samen met koning Paola, koning Albert, prinses Astrid en prins Lorenz negeert ze de afwezigheid van prins Laurent. De koninklijke familie focust zich op hun taken: deelnemen aan de plechtigheden en het volk toespreken. Koning Filip en koningin Mathilde is niet aanwezig, omdat hij “zichzelf niet kan vieren”, zoals elk jaar.

Zoals de traditie het wil, werden de evenementen rond Koningsdag ingezet met een viering in de Kathedraal van Sint-Michiel en Sint-Goedele. En eveneens traditiegetrouw werd dat Te Deum bijgewoond door vooraanstaande politici en de leden van de koninklijke familie.

Aartsbisschop Jozef De Kesel heeft in zijn homilie verwezen naar de vluchtelingenproblematiek. “Vergeet de gastvrijheid niet”, zei De Kesel. “Wees verheugd met hen die redenen hebben tot blijdschap. Maar ween ook en wees solidair met hen die in nood zijn. De uitdagingen zijn inderdaad groot. En de situatie complex. Toch mogen we geen muren optrekken van onverschilligheid en angst. Het geldt voor elke burger van ons land. En uiteraard voor hen die grote politieke of maatschappelijk verantwoordelijkheid dragen.”

MEEST RECENT