© REUTERS

Tanks blokkeren parlement van Zimbabwe, president en familie in hechtenis: “Maar geen staatsgreep”

Het leger in Zimbabwe zegt president Mugabe en zijn familie gearresteerd te hebben en herhaalt geen coup te plegen. De enorme machtsontplooiing in Harare, de hoofdstad van Zimbabwe, lijkt echter het tegendeel te bewijzen. Zo blokkeren pantservoertuigen de toegang tot het parlementsgebouw en ook het kantoor van de regeringspartij Zanu PF is in handen van het leger.

dgs, adm

Hoewel het leger in alle toonaarden ontkent een staatsgreep te plegen, toont de praktijk een andere realiteit. Er is een grote militaire aanwezigheid in de hoofdstad, waar onder meer tanks op straat worden gemeld. Ook de staatszender ZBC in handen van het leger gevallen, iets wat doorgaans als een voorbode van staatsgreep wordt beschouwd.

Voorlopig ontkent het leger wel nog altijd dat er een staatsgreep aan de gang is. In een mededeling wordt benadrukt dat de 93-jarige president Robert Mugabe zich in veiligheid bevindt. “We viseren alleen criminelen in zijn omgeving die misdaden plegen die sociaal en economisch lijden veroorzaken in het land, om ze voor de rechter te brengen”, luidt het. “Zodra we onze missie hebben volbracht, verwachten we dat de situatie terugkeert naar normaal.”

“We willen het overduidelijk maken dat dit geen militaire overname is van de overheid. Wat deze Zimbabwe Defence Forces aan het doen zijn, is het bedaren van een degenererende politieke, sociale en economische situatie.”

Oproep tot kalmte

In zijn speech richt de generaal zich ook tot verscheidene bevolkingsgroepen - onder wie burgers, parlementsleden, politieke partijen, de jeugd en kerken en religieuze instellingen. Hij wijst hij hen op hun belang en roept hen op om kalm te blijven.

© AP

“Aan het volk: we roepen jullie op om kalm te blijven en onnodige bewegingen te beperken. Maar zij die tewerkgesteld zijn en zij die belangrijke zaken hebben in de stad vragen we om hun normale activiteiten voort te zetten zoals gewoonlijk. Onze wens is dat jullie van jullie rechten en vrijheden kunnen genieten”, luidt het onder meer.

“Aan de andere veiligheidsdiensten, we roepen jullie op om mee te werken in het belang van het land. Laat het duidelijk zijn dat wij beogen de menselijke dreigingen voor de veiligheid aan de pakken. Elke provocatie zal daarom onthaald worden met een gepaste reactie.” De mededeling eindigt met een oproep aan de media. “We roepen jullie op om eerlijk en verantwoordelijk te berichten.”

Tanks op straat

Dinsdagavond kwam het tot een grote militaire aanwezigheid in het land, waar onder meer tanks op straat worden gemeld. Er steken geruchten de kop op dat het leger een staatsgreep wil plegen en president Robert Mugabe (93) wil afzetten. Maandag uitte de Zimbabwaanse legerchef al dreigementen.

(lees verder onder de video)

De regeringspartij Zanu PF ontkende eerder via Twitter dat er een staatsgreep aan de gang zou zijn. “Dank voor uw bezorgdheid, maar er is GEEN staatsgreep aan de gang in Zimbabwe. Ga aub door met uw leven en moei u met uw eigen problemen”, staat er in een tweet.

Ondertussen hebben de Verenigde Staten beslist om hun ambassade tijdelijk te sluiten. Ze raden hun burgers aan om zich in veiligheid te brengen. Ook het Britse ministerie van Buitenlandse Zaken roept landgenoten op tot waakzaamheid.

© REUTERS

Vastgoed

Jobs in de regio