© Jan Van der Perre

Rekenhof kritisch voor investering minister Weyts:“100 miljoen euro voor fietspaden? Show us the money”

Show us the money. Het is deze keer geen partijvoorzitter die het zegt, maar een eerbiedwaardige instelling als het Rekenhof. Die uitte met die woorden kritiek op Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA), omdat over de 100 miljoen euro die moet dienen voor nieuwe fietspaden niets terug te vinden is in de begroting. CD&V, sp.a en Groen delen de kritiek.

fem

Een rapport van het Rekenhof over de begroting levert meestal niet meteen boeiende lectuur op. Deze keer liet de waakhond zich echter even gaan. Vooral Ben Weyts moest het ontgelden. Ook vorig jaar was er kritiek over het geld dat de N-VA-minister wil uitgeven aan fietspaden. Dat er ook dit jaar weinig of niets in de begroting is terug te vinden van de beloofde 100 miljoen euro, deed het Rekenhof naar straffere woorden grijpen. Woorden die uitgerekend N-VA-voorzitter Bart De Wever in 2014 gebruikte om het begrotingsbeleid van de regering-Di Rupo te kapittelen.

“Weinig concrete plannen”

Oppositiepartijen Groen en sp.a sprongen meteen op de kar. “Weyts is goed in communicatie, maar als je naar de feiten begint te kijken, zie je dat er iets niet klopt”, dixit fractieleider Björn Rzoska (Groen). Ook zijn sp.a-collega Joris Vandenbroucke schiet met scherp. Nog opvallender is dat ook coalitiepartner CD&V de kritiek deelt. “De plannen zijn veel­belovend maar weinig concreet”, zegt Martine Fournier.

Weyts blijft erbij dat het geld er is en straks wordt uitgegeven. “Voor het eerst in de geschiedenis is er een meerjarenplan. En ik zal het ook hardmaken”, stelt Weyts, die vindt dat het Rekenhof aan politiek doet.

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio