Antwerps stadsbestuur wil uitbater kinderboerderij opzij schuiven na inbreuken

Foto: rr

Antwerps stadsbestuur wil uitbater kinderboerderij opzij schuiven na inbreuken

Print
Wilrijk -

In Antwerpen wil het schepencollege de erfpachtovereenkomst met de uitbater van de kinderboerderij van Wilrijk ontbinden omwille van "herhaaldelijke inbreuken". Er zouden onder meer problemen zijn op het vlak van openbare veiligheid en milieu- en dierenwelzijn, en de erfpachthouder zou vragen daarover systematisch onbeantwoord laten. "Het vertrouwen is zoek en kan niet meer hersteld worden", klinkt het.

De kinderboerderij van Wilrijk is sinds maart 2015 in handen van de bvba Greenmarx, omdat het stadsbestuur de locatie wilde laten evolueren tot een "stadsboerderij" met een educatieve, sociale, ecologische en economische invulling in plaats van de klassieke "petting zoo" die voordien door de stad zelf werd uitgebaat. Dat concept laat het stadsbestuur voorlopig niet varen, maar met partner Greenmarx is er wel een vertrouwensbreuk ontstaan, luidt het nu.

De voorbije weken kwam er vanuit oppositiepartijen sp.a en Groen al kritiek op de gang van zaken in de kinderboerderij. "Er zijn nog nauwelijks dieren aanwezig, er is geen enkele vorm van educatie meer en het telen van gewassen gaat niet door wegens de vervuilde gronden", verklaarde districstraadslid Johan Peeters (sp.a) onder meer.

Het stadsbestuur erkent nu dat "het beloofde concept nooit werd uitgevoerd" en "vragen over de situatie ter plaatse vanuit de stad systematisch onbeantwoord blijven". Er zouden ook onrechtmatig werken uitgevoerd zijn en stedenbouwkundige inbreuken zijn vastgesteld.

Het ontbinden van de erfpachtovereenkomst moet nog goedgekeurd worden door de gemeenteraad.

Pieter Marx (Greenmarx): “De stad mismeesterde dit dossier”

Pieter Marx van Greenmarx, uitbater van de Stadsboerderij, speelt de bal in een korte reactie terug naar het Antwerpse stadsbestuur.

“De stad blijft sinds het prille begin op essentiële punten in gebreke”, zegt Marx in een eerste reactie. “Nooit heeft ze hier enige constructieve actie genomen, tot we ten einde raad de stad zelf formeel in gebreke hebben gesteld. Dit gebeurde al in mei van dit jaar. Recent werd bovendien nog een nieuwe en zwaarwichtige vervuiling op het terrein vastgesteld, waarover de stad weigert te communiceren. Dit is kenmerkend voor hoe de stad dit dossier gedurende meer dan drie jaar heeft mismeesterd.”

Meer wilde Marx niet over de zaak kwijt.

LEES OOK. Uitbater reageert op foto’s: “Zo gaat het op elke kinderboerderij”

MEEST RECENT

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio