© RR, Belga

Parket wil straf voor priester die niet ingrijpt na telefoontje over zelfdoding

Priester riskeert straf voor het niet schenden van biechtgeheim over zelfmoordplannen

Er dreigt rechtsvervolging voor een Brugse priester die niet ingreep nadat een man hem verteld had over zijn zelfmoordplannen. “Ik kon het biechtgeheim niet schenden”, zegt de priester. Maar het parket wil de priester nu vervolgen wegens schuldig verzuim.

Tim Lescrauwaet en Steven De Bock

In oktober 2015 kreeg de Brugse priester Alexander Stroobandt (57) een telefoontje van Tony Vantomme (54), een oude kennis. De depressieve man vertelde dat hij zelfmoordplannen had. “Hij belde me op om te biechten”, aldus de priester. “Dat gebeurt nu eenmaal niet altijd in een biechtstoel in de kerk.” Meer dan een uur probeerde de priester naar eigen zeggen om de man op andere gedachten te brengen. Nadien volgden nog verschillende sms’en. Maar de priester lichtte de hulpdiensten niet in. “Door het biechtgeheim was ik aan handen en voeten gebonden. Het was duidelijk dat het om serieuze plannen ging. Maar ik heb alles gedaan wat ik kon om hem ervan te overtuigen geen overhaaste beslissingen te nemen. Is het dan mijn fout dat die man uiteindelijk toch besliste om zich van het leven te beroven?”

Toch wil het Brugse parket de priester voor de rechtbank brengen wegens schuldig verzuim, na een klacht van de weduwe van Vantomme. De priester had volgens het parket meteen naar de hulpdiensten moeten bellen. De raadkamer moet morgen oordelen over een doorverwijzing naar de strafrechter.

Wie vragen heeft rond zelfdoding, kan terecht op de zelfmoordlijn via het gratis nummer 1813 of www.zelfmoord1813.be

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER