Antwerpse kunstenaar ketent zich drie weken vast aan marmeren blok

Print

Mikes Poppe. Foto: efo

In het gerechtsgebouw van Oostende kapt de Antwerpse kunstenaar Mikes Poppe zich de komende weken een weg naar de vrijheid.

Mikes Poppe is de klok rond vastgeketend aan een blok Carrara-marmer van een ­kubieke meter. Er is in de onmiddellijke omgeving een klein toilet geïnstalleerd en de Antwerpse kunstenaar slaapt op een geïmproviseerd bed op de grond. Ook de maaltijden gebruikt hij in de gerechtszaal.

“Ik zal mezelf los kappen uit het marmer en de geschiedenis die het blok meedraagt. Ik gebruik hamers en beitels, maar ik zal geen specifiek beeld creëren. Uit de vernietiging van het blok zal er wel een abstract beeld tevoorschijn komen. Die ‘bevrijding’ zal wellicht tien ­dagen tot drie weken duren. Als het langer duurt, hoop ik dat ik het mentaal aankan”, zegt Poppe. “Het publiek kan me volgen via een webcam. Dat er hier een bed en een toilet staan en dat ik me hier ook was en hier eet, maakt deel uit van de performance. Het is een deel van het leven, het publiek kan zien hoe ik de dag doorbreng.”

Zaterdag begon zijn performance in de zittingszaal van het gerechtshof van Oostende. De voorstelling maakt deel uit van de kunsttentoonstelling Het Vlot, dat werk toont van 73 kunstenaars op meer dan twintig locaties.

Curator Jan Fabre

De performance van Poppe is elke dag tussen 10 en 18u te bezichtigen in het gerechtsgebouw en kan ook worden gevolgd via een livestream. De bezoekers mogen wel niet met de kunstenaar praten.

Mu.Zee-gids en kunstliefhebber André Baert was een van de eerste bezoekers. “Ik ben onder de indruk”, zegt hij. “Deze performance gebeurt volledig in de geest van wat curator Jan Fabre wil. Hij ziet de kunstenaar als dienaar van de schoonheid en dat komt hier tot zijn recht. Het lijfelijk contact van het publiek met de kunstenaar en zijn creatie maakt de performance compleet.”

Antwerpse kunstenaar ketent zich drie weken vast aan marmeren blok
De Antwerpse kunstenaar Mikes Poppe kapt zich een weg vrij uit het blok Carrara-marmer. Foto: efo
MEEST RECENT