Spectaculair straattheater is samen met Schaatsboot nieuwe topper

Winterprogramma zet Mechelse binnenstad ‘in Vuur en Vlam’

Print

De voorstelling Pedaleando Hacia El Cielo belooft spektakel op de Mechelse Grote Markt. Foto: Theater Tol

Mechelen -

De Mechelse winter belooft dit eindejaar spectaculairder te worden dan ooit. Zo pakt Mechelen Houdt Je Warm op zaterdag 23 december uit met straattheater en spektakel dat ‘Mechelen in Vuur en Vlam’ zet. Maar de primeur, die is voor de Schaatsboot.

Vertrouwde recepten zoals de kerstmarkt en Café Ambiance worden dit eindejaar gekruid met enkele nieuwigheden. “Wij verontschuldigen ons formeel bij luchtvaartmaatschappijen en touroperators, want met de winterpret bij ons kunnen Mechelaars beter thuisblijven”, zegt Kristof Calvo (Groen) van mmMechelen Feest.

1. Schaatsbaan

Als eerste is er de opening van de drijvende schaatspiste op de Dijle, de Schaatsboot, mooi tussen de Vismarkt en de Haverwerf in. Die wordt op vrijdag 8 december om 19u feestelijk geopend. Een maand lang kunnen bezoekers aan de winterpret in de Dijlestad zich uitleven op het ijs, want de piste blijft liggen tot en met zondag 7 januari. “De dag van de nieuwjaarsreceptie met vanaf 13u ook gratis toegang in de Mirage Winterbar”, geeft Calvo aan.

2. Café Ambiance

Ook Café Ambiance op de Vismarkt, een initiatief van de horeca, verschuift naar het eerste weekend. Van vrijdag 8 tot en met zondag 10 december moet de Vismarkt drie dagen lang het decor zijn voor het gezelligste en warmste café van de stad. “Verschillende horecazaken bieden hun specialiteiten aan”, zegt Kristof Calvo. Datzelfde weekend, op zaterdagavond 9 december, vindt overigens ook de vierde editie van de Gazet van Antwerpen Urban Trail plaats. Meer dan 5.000 lopers passeren aan Café Ambiance en aan de Schaatsboot.

3. Kerstmarkt

De kerstmarkt op en rond de Haverwerf loopt twee weekends: het eerste op vrijdag 15, zaterdag 16 en zondag 17 december. Een tweede keer kunnen liefhebbers van het kerstgebeuren geniet van de kraampjes op vrijdag 22 en op zaterdag 23 december. Zo heeft u dus tot vlak voor kerstmis de tijd om de laatste cadeautjes te vinden voor familie, vrienden en geliefden. Chocolademerk Jacques organiseert op zaterdag 16 december het warmste ontbijt, ten voordele van de Warmste Week van Studio Brussel. Daarvoor moet u wel inschrijven. Op zondag 17 december is er in Lamot traditioneel een duurzame en mondiale kerstmarkt met meer dan 30 standen. De opbrengst gaat integraal naar armoedevereniging De Keeting.

4. Mirage Winterbar

De Mirage Winterbar is toe aan haar zesde editie. Ze krijgt dit eindejaar opnieuw een plekje op het binnenplein van het stadhuis. Van vrijdag 15 december tot en met zondag 7 januari 2018 vinden er heel wat festiviteiten plaats. Van meezing- en dansavonden tot een Mowtown-evenement en een namiddag voor kinderen en eentje voor senioren. De bar zal wel gesloten zijn op 25 en 26 december, en op 1 en 2 januari 2018.

5. Straattheater en spektakel

Nog nieuw is ‘Mechelen in Vuur en Vlam’ op zaterdag 23 december. “Daarmee vullen wij de vraag naar meer straattheater en spektakel in”, zegt Kristof Calvo. Vanaf de late namiddag tot ’s avonds kunt u in de binnenstad dan een parcours volgen met prachtige vuuracts, vertellingen en winterwandelingen. “Verwacht u bijvoorbeeld aan betoverende vuurlandschappen in de Kruidtuin en op de Dijle met prachtige eyecatchers, gebracht door de bekende Vuurmeesters. Als klap op de vuurpijl is er op de Grote Markt een spectaculaire vuur- en luchtvoorstelling met pyro-effecten. De voorstelling Pedaleando Hacia El Cielo is er eentje van het internationaal gerenommeerde gezelschap Theater Tol. Onze historische binnenstad is daar het perfecte decor voor”, legt Calvo uit.

www.mechelenhoudtjewarm.be, wwwchocojacques.be

MEEST RECENT

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio