Huilende winkeluitbater in Brussel: “Als deze mensen mij doden, wat dan met mijn vier kinderen?”

Print

Een nachtwinkeluitbater in Brussel barstte in huilen uit toen het stadsbestuur hem deze voormiddag bezocht na de vernielingen van het voorbije weekend. De beelden van de VTM-ploeg, die erbij was, zijn al massaal gedeeld. “Ik werk al elke dag, twaalf jaar, zonder vakantie. En wat nu?”, klinkt het, emotioneel. De stad Brussel is van plan een klacht in te dienen tegen onbekenden. om de kosten te kunnen recupereren.

Brussels staatssecretaris voor Brandbestrijding en Dringende Medische Hulp Cécile Jodogne (DéFI) maakte bekend dat de hulpdiensten een klacht zullen indienen. De staatssecretaris veroordeelt met klem het geweld waarvan brandweer en politie zaterdagavond het slachtoffer zijn geworden, klinkt het.

‘Werkmateriaal en een bluswagen werden ernstig beschadigd’, zegt de staatssecretaris. ‘De DBDMH zal een klacht indienen tegen onbekenden voor de beschadiging van het materiaal en de agressie tegen de brandweerlieden. Brandweerlui aanvallen die gewonden helpen en branden blussen is eenvoudigweg onaanvaardbaar. Zodra de daders van deze feiten geïdentificeerd zijn, zullen we de nodige maatregelen nemen om ervoor te zorgen, dat ze vervolgd worden en de schade vergoed wordt.’

16 winkels beschadigd of geplunderd, verschillende voertuigen beschadigd

Na afloop van de kwalificatiewedstrijd voor het wereldkampioenschap voetbal tussen Marokko en Ivoorkust kwam het zaterdagavond tot rellen aan de Beurs en op de Lemonnierlaan. Een 300-tal mensen liepen over wagens, beschadigden straatmeubilair en voorbereidingen voor Winterpret en bekogelden de politie.

Bij de rellen zijn zestien winkels beschadigd of geplunderd. Vijf van die handelszaken hebben zeer zware schade opgelopen. Daarnaast werden ook twee wagens in brand gestoken en zes andere beschadigd. Dat meldt de Brusselse lokale politie.

Het aantal beschadigde wagens kan wel nog oplopen, klinkt het. ‘Slachtoffers kunnen zich nog steeds bij de politie melden, op het hoofdcommissariaat van de Brusselse politie, aan de Kolenmarkt 30 te 1000 Brussel, open 24u/24 en bereikbaar op het nummer 02/279.77.11.’

LEES OOK: Nieuwe beelden opgedoken van zware rellen in Brussel: verkeersbord door de etalage van geldkantoor gegooid

“Dat crapuul denkt alles kort en klein te mogen slaan”

Carlos Medo, voorzitter van de grootste politievakbond NSPV, reageerde in ‘De Ochtend’ op Radio 1 boos op de kritiek die zondag werd geuit op het - volgens sommigen te trage - ingrijpen van de politie.Medo vraagt dat men uit politieke hoek zijn verantwoordelijkheid neemt voor wat hij “een sociaal probleem” noemt in Brussel.

Huilende winkeluitbater in Brussel: “Als deze mensen mij doden, wat dan met mijn vier kinderen?”
Foto: belga

STANDPUNT. Als Brussel zijn naam van hellhole hoog wil houden, moeten dit soort inwoners van de stad, het stadsbestuur en de politie vooral zo verder doen

MEEST RECENT