Nieuwe beelden opgedoken van zware rellen in Brussel: verkeersbord door de etalage van geldkantoor gegooid

Print

Er is nieuw beeldmateriaal opgedoken van de zware rellen van zaterdagavond in Brussel. Op beelden van tv-zender Euro Kassita is onder meer te zien hoe de relschoppers de etalage van een geldkantoor vernielen met stoelen en zelfs een verkeersbord.

Na afloop van de kwalificatiematch voor het WK voetbal tussen Marokko en Ivoorkust hebben 300 mensen zaterdagavond keet geschopt in het centrum van Brussel. Zeker 22 agenten raakten daarbij gewond en er werd ook burger naar het ziekenhuis gebracht.

Na afloop van de wedstrijd verzamelden zo’n 300 mensen zich op de Stalingradlaan om de overwinning te vieren. Van daar trokken ze naar het Beursplein, maar daar sloeg de sfeer om en begon een deel van de supporters de voorbereidingen voor Winterpret te vernielen. De Brusselse politie besloot daarop tussenbeide te komen en de supporters terug te drijven. Daarvoor werd onder meer het waterkanon ingezet. De agenten werden door de oproerkraaiers bestookt met projectielen.

Tijdens de rellen werden twee voertuigen in brand gestoken en de relschoppers gooiden ook verscheidene ruiten in op de Lemonnierlaan en plunderden winkels, zo is ook duidelijk te zien op de nieuwe beelden.

Niet alleen de agenten, ook de brandweer werd aangevallen. “Er wordt niet over gesproken, maar ook de brandweer werd met stenen bekogeld”, zegt Eric Labourdette van VSOA Brandweer aan RTL. “Ons personeel moest vluchten, waardoor een voertuig volledig uitbrandde. De vlammen werden uiteindelijk gedoofd door het waterkanon van de politie.”

Labourdette zegt ook geschrokken te zijn door wat hij zaterdag gezien heeft. “In mijn dertig jaar dienst heb ik al wat geweld meegemaakt, maar nog nooit agressie van dit kaliber. Zullen we binnenkort met een tank moeten uitrukken?”

MEEST RECENT