Ook olifanten moeten naar de tandarts, maar dat heeft heel wat voeten in de aarde

Print

Ook olifanten moeten naar de tandarts, maar dat heeft heel wat voeten in de aarde Video: Reuters

Een Afrikaanse olifant van meer dan 5000 kilogram moest zaterdag naar de tandarts om een gebroken slagtand te laten ontzenuwen in een zoo in Colombia. Meer dan dertig dokters, technici en medewerkers van de zoo werden opgetrommeld om de complexe ingreep in goede banen te leiden. Na een operatie van meer dan drie uur werd het verdoofde dier weer wakker. Hij stelt het voorlopig goed, maar zal nog enkele weken in observatie moeten blijven.

Olifant Tantor arriveerde in 1991 in de zoo in de Colombiaanse stad Barranquilla nadat hij werd aangetroffen in een boerderij die in handen was van drughandelaars. De leeftijd van het vijf ton wegende dier wordt op 50 jaar geschat, en ondanks de goede gezondheid van de olifant, kreeg hij onlangs last van een ontsteken slagtand. Tantor moest daarom worden geopereerd, maar de dure ingreep had heel wat voeten in de aarde en tientallen mensen werkten intensief samen om de slagtand van het reusachtige beest te redden.

De operatie was erg riskant door de hoge leeftijd van de olifant, maar volgens de zoo was de complexe behandeling - die tot in de kleinste details werd voorbereid - een succes. De tand werd ontzenuwd, grondig gereinigd en opgevuld om verdere infecties te vermijden. Hoewel Tantor nog enkele weken nauwlettend in de gaten zal worden gehouden door zijn verzorgers en dokters, stelt hij het goed en was hij na de lange operatie weer snel op de been.

MEEST RECENT