Seppe Nobels mag koken voor vorstenpaar in India

Print
Seppe Nobels mag koken voor vorstenpaar in India

Chef Seppe Nobels ontdekt lokale producten op de markt. Foto: rr

Antwerpen -

Seppe Nobels, chef-kok van Graanmarkt 13, mocht deze week in het Indiase Delhi koken voor het vorstenpaar, achttien jaar nadat hij als leerling-kok mocht meekoken op hun huwelijksfeest.

“De koning heeft me donderdagmiddag uitvoerig bedankt en even met me gepraat”, begint Seppe Nobels het verhaal dat hij enkele uren voor vertrek uit Delhi vertelt. “Ik had in de ambassade de lunch verzorgd voor koning Filip en de Belgische en Indiase ministers. En ’s avonds, na het diner voor 750 genodigden, kwam koningin Mathilde naar me toe. Ze schudde me de hand en heeft me bedankt. Het was wel bijzonder, want achttien jaar geleden hoorde ik tot de equipe die de gasten op hun prinselijk trouwfeest heeft verwend.”

“Dat ging zo: van elke koksschool in het land mochten de drie beste leerlingen traiteur Loriers gaan helpen op het koninklijk huwelijk. Ik was erbij voor hotelschool Ter Duinen in Koksijde. Ik denk dat ik daar peekes heb mogen snijden. Ah ja, ik was toen amper commis (kokshulp, red.) en net geen afwasser”, lacht hij bij de herinnering.

“Achttien jaar later (het koningspaar huwde in december 1999, red.) mocht ik met hen mee naar India om er als enige Belgische chef voor hen te koken. Ik heb dat verhaal van het huwelijk aan de ambassadrice verteld en zij weer tegen de koningin. Die vond het een mooi toeval en vooral een geweldig verhaal.”

Het verhaal begon twee maanden geleden, na een telefoontje van het koninklijk paleis. “Ze hadden me getraceerd via Jong Keukengeweld en de Groene Gault&Millau (Seppe Nobels was Groentechef van het jaar, red.).”

Wortelen

“De eerste dagen heb ik Delhi wat verkend en ben ik met de Indiase chefs van de ambassade naar de markt gegaan, want ik wil altijd lokale elementen meenemen in mijn gerechten. Natuurlijk had ik ook enkele ingrediënten van bij ons meegebracht.”

Daarbij onder meer wortelen, toevallig de groente waarmee ik te maken kreeg op de koninklijke trouwpartij. “Omdat in India de meeste mensen vegetarisch eten, heb ik een vegetarisch voorgerecht gemaakt met onder meer gepofte wortelen. Na een hoofdgerecht met onder meer spruitjes en gefermenteerde Indiase look en een dessert waarin ik Elixir d’ Anvers heb gekoppeld aan Indiase bladgroenten, kreeg ik felicitaties van de koning en vervolgens van zowat iedereen die daar aan tafel zat.”

Voor Seppe eindigde de reis in een keuken met heel wat aanzien. “Ik heb er mogen werken naast Manish Mehrotra, chef-kok van Indian Accent, het beste Indiase restaurant en 30ste op de Aziatische ranglijst van de San Pellegrino 50 Beste Restaurants. Hij opent binnenkort een Accent in Londen. We hebben al afgesproken.”

MEEST RECENT