Boekenverkoop ten voordele van organisatie 11.11.11 groot succes

“Beter dan de echte Boekenbeurs”

Print
“Beter dan de echte Boekenbeurs”

Initiatiefnemer Dré Smessaert van 11.11.11. Foto: Joris Herregods

Luchtbal-Rozemaai -

Wie dit weekend zin had in boeken, maar niet in de 10 euro inkom op de Boekenbeurs, kon zijn hart ophalen bij de stockverkoop in stadsbibliotheekmagazijn De Kotter. “Een goed boek kopen én een goed doel steunen, dat zijn twee vliegen in één klap”, zegt literatuurliefhebber Dirk Lemmens (56).

Tegenover Kinepolis was het zaterdag een komen en gaan van met boeken beladen mensen. “Ik ga liever naar de verkoop van bibliotheekboeken dan naar de Boekenbeurs”, zegt liefhebber Dirk Lemmens (56) overtuigd. “Ken jij daar veel mensen die tien boeken kopen? Nee, want dat is veel te duur. Reken daar de inkom van 10 euro nog bij, daar heb ik hier al een berg boeken voor.”

Een boek voor volwassenen kost in bibliotheekmagazijn De Kotter amper 1 euro, of het nu een kookboek is of een thriller van Nicci French. In de kartonnen dozen van Dirk en zijn vrouw Rita zien we vooral kunstboeken liggen: “Ik denk dat ik al zo’n tachtig boeken gevonden heb”, zegt hij. “Van de canon van de natuurkunde tot een boek over Picasso. De eerste helft van de 20ste eeuw vind ik een fascinerende periode: de vernieuwing in de kunst in die periode, de vooruitgang in de wetenschap… Het creatieve kunnen en de groeiende kennis van de mens bereikte toen veel hoogtepunten, die tot op vandaag blijven nazinderen.”

Dat de opbrengst naar 11.11.11 gaat, vindt Dirk een mooie geste. “Ik zou ook komen mocht het geld terug naar de bib gaan. Maar het is fijn om te weten dat mensen in de Derde Wereld zo ook wat beter worden van de boeken die mij als mens verrijken.”

Schattenjagers

Vijf jaar geleden kwam Dré Smessaert (65) op het idee om op 11 november een bibboekenverkoop te houden ten voordele van 11.11.11. “In Gent gebeurde dat toen al met succes, waarom in Antwerpen, de stad van de Boekenbeurs, dat ook niet proberen?” zegt Dré. “Vandaag ben ik pas op pensioen als zakelijk directeur van 11.11.11, maar ik coördineer met plezier de vrijwilligers op dit event. Het vervangt de traditionele verkoop van steunkaarten aan de deur of in supermarkten niet, maar is een mooie aanvulling.”

Al om acht uur ’s morgens staan de eerste boekenfans al voor de deuren van De Kotter. “En tegen negen uur, wanneer de deuren opengingen, stonden er al twintig mensen”, zegt Dré. “Omdat ze graag de eerste wilden zijn om te snuisteren in de rekken vol boeken die uit roulatie verdwijnen in de bibliotheken. Deze verkoop is altijd een groot succes.”

Daarvan getuigen de fietsen die krakend onder het gewicht van de kartonnen dozen vol boeken De Kotter verlaten. Ellen Beullens (32) heeft nog maar één boek in de hand, eentje van Wouter ­Deprez: “Dit is de eerste keer dat ik hier kom. Ik ga af en toe naar de Boekenbeurs, maar dat is anders qua beleving: daar ga je naartoe om een auteur in levenden lijve te zien, of voor de laatste nieuwe boeken.”

Nee, de nieuwste van Bekkari of Naessens vind je hier niet. Sonja Kimpen en het Dukandieet staan nog wel te wachten op kopers. “Ik ben niet specifiek naar één bepaald boek op zoek”, zegt Ellen. “Dit is als op een rommelmarkt, hier kom je jagen op schatten.”

MEEST RECENT