Burgemeester van Barcelona haalt zwaar uit naar Puigdemont

Foto: EPA-EFE

Burgemeester van Barcelona haalt zwaar uit naar Puigdemont

Print

Burgemeester Ada Colau van Barcelona heeft zaterdag de afgezette Catalaanse regering van Carles Puigdemont ervan beschuldigd de regio in een “ramp” te hebben gestort. Een meerderheid van de Catalanen “wou geen onafhankelijkheidsverklaring”.

Op een vergadering van haar linkse partij Catalunya en Comú eiste Colau “uitleg” van de separatistische leiders. Tegelijk brak ze een lans voor de vrijlating van de nog gevangen leiders. “Wij willen dat de gevangenen vrijkomen, maar wij willen ook dat een onverantwoordelijke regering die het land naar de catastrofe heeft geleid met haar verantwoordelijkheid wordt geconfronteerd en haar vergissingen inruimt”, zei de burgemeester voor ze deelnam aan een grote manifestatie in Barcelona. Tienduizenden mensen eisten daarbij de vrijlating van acht gedetineerde Catalaanse leiders.

“Zij (de separatistische leiders) hebben spanningen in het land (Catalonië) veroorzaakt en hebben uitgepakt met een unilaterale onafhankelijkheidsverklaring die een meerderheid (van de bevolking) niet wilde”, aldus Colau. “Zij hebben deze onafhankelijkheidsverklaring gemaakt en daarbij de bevolking voor partijdige belangen misbruikt”

Die onafhankelijkheidsverklaring “heeft niet tot de republiek geleid”, stelde ze vast. Colau wreef de afgezette en naar België vertrokken minister-president aan Catalonië “in onzekerheid te hebben achtergelaten”. “Zij hebben de verklaring gemaakt, maar zijn dan verdwenen”.

Colau is er ook niet over te spreken dat de Spaanse regering artikel 155 van de grondwet in werking heeft gesteld waardoor Madrid weer Catalonië ging besturen.

MEEST RECENT