Huiszoeking bij VRT in onderzoek naar zaak-Bart De Pauw: “Parket wil waarheid achterhalen”

Foto: BELGA

Huiszoeking bij VRT in onderzoek naar zaak-Bart De Pauw: “Parket wil waarheid achterhalen”

Er heeft zaterdagavond een huiszoeking plaatsgevonden in de VRT-gebouwen. De huiszoeking is deel van een onderzoek van het parket van Antwerpen naar de beschuldigingen aan het adres van televisiemaker Bart De Pauw. Onder meer de CEO van de VRT Paul Lembrechts werd verhoord.

De speurders van het Antwerpse parket, afdeling Mechelen, kwamen rond 17.45 uur aan bij de VRT en gingen naar de verdieping waar onder meer de sociale dienst zit. Onder meer Paul Lembrechts, de CEO van de VRT, werd verhoord.

Het parket wil vermoedelijk een onderzoek naar stalking of belaging voeren, waarvoor Bart De Pauw strafrechtelijk vervolgd kan worden. Rond 22.30 was de huiszoeking afgelopen. “De huiszoeking verliep zonder incidenten. De VRT verleende de onderzoekers alle medewerking”, zo liet de VRT weten in een persbericht.

“Waarheid achterhalen”

“Het parket wilt benadrukken dat er een gerechtelijk onderzoek werd opgestart om de waarheid te achterhalen. Er wordt op dit ogenblik geen uitspraak gedaan over schuld of onschuld. Dit zal het voorwerp uitmaken van het gerechtelijk onderzoek”, laat het parket van Antwerpen weten in een persbericht.

“Er is de voorbije dagen een stroom aan informatie op gang gekomen van mogelijke feiten die gepleegd zouden zijn door de televisiemaker Bart De Pauw. Deze informatiestroom noopt ons om de mogelijke feiten te onderzoeken. Er werd dan ook een onderzoeksrechter gevorderd om in alle sereniteit dit onderzoek te voeren.”

Initiatief van parket

De Pauw had het de voorbije dagen naar aanleiding van zijn ontslag meermaals over juridische stappen. Maar in een reactie zaterdagavond liet de televisiemaker uitdrukkelijk weten dat de huiszoeking er niet gekomen is na een klacht van hem. Dat bevestigt ook het parket, dat naar eigen zeggen zelf het initiatief heeft genomen om een huiszoeking te doen.

Over de inhoud van wat de VRT-getuigen aan de onderzoeksrechter en de speurders hebben gezegd, legt de VRT geen verklaringen af.

Lees verder onder de video.

Stalking

De VRT heeft deze week de samenwerking met Bart De Pauw onmiddellijk stopgezet na meerdere klachten van grensoverschrijdend gedrag. Concreet zou het gegaan zijn om een vorm van stalking waarbij De Pauw gedurende lange periodes vaak grote hoeveelheden expliciete, soms vulgaire sms’en stuurde naar vrouwen die meewerkten aan producties waarover hij de leiding had.

De Pauw kondigde het nieuws donderdag zelf aan in een videoboodschap. “Deze week heeft de VRT-directie mij te kennen gegeven dat zij de samenwerking na dertig jaar met mij onmiddellijk stop zetten. Zowel met mij als schermgezicht, als televisiemaker”, klonk het.

“Opgepakt én opgehangen”

Daags na het nieuws reageerde De Pauw opnieuw op zijn ontslag. “Het zijn geen fijne tijden voor mij”, luidde het. “Ik ontken niet dat ik sms’en gestuurd heb, maar stalking… dat is wel een zeer zware beschuldiging. Men heeft mij opgepakt én opgehangen zonder eerst verhoord te worden.”

jdb, cel, ast

MEEST RECENT