Belgische vrouwen verpulveren Belgisch record ploegenachtervolging

Foto: AFP

Belgische vrouwen verpulveren Belgisch record ploegenachtervolging

Print
Voor hert eerst sinds 2014 nam Jolien D'hoore nog eens deel aan een ploegenachtervolging en dat betekende meteen een serieuze verbetering van het Belgisch record. D'hoore, Lotte Kopecky, Annelies Dom en Saartje Vandenbroucke klokten de vierde tijd, 4.28.371., in de kwalificaties. De vorige besttijd, vorig jaar in Glasgow, stond op naam van Kaat Van Der Meulen, Kopecky, Gilke Croket en Dom.

In de reeksen nemen de Belgen, die de vierde tijd realiseerden in de kwalificaties, het op tegen de Britten. Groot-Brittanië, morgen de tegenstrever van de Belgen in de reeksen, liet de beste tijd (4.18.471.) optekenen voor Italië (4.22.020.) en Japan (4.27.329.)

Medaillegewin behoort in dit olympische nummer tot de mogelijkheden en dat is een geweldige opsteker voor de Belgische vrouwen. Jolien D'hoore past voor het vervolg van de ploegenachtervolging. Haar plaats wordt ingenomen door Gilke Croket, die een ploeg vormt met Lotte Kopecky, Saartje Vandenbroucke en Annelies Dom.

Britse Barker en Archibald  temmen Jolien D'hoore en Lotte Kopecky in de ploegkoers

Tweede medaille voor de Belgen op de Track World Cup in Manchester, maar geen tweede WB-succes op rij voor de wereldkampioenen Jolien D'hoore en Lotte Kopecky in de ploegkoers. De Britten Elinor Barker en Katie Archibald (32 punten) haalden het voor de Belgen (30), die in alle spurten punten pakten, maar op een zucht van winst bleven steken. De Italiaanse tandem Rachele Barbieri en Elisa Balsamo eindigde derde.

Het Britse duo won de eerste twee van acht spurten. Jolien D'hoore en Lotte Kopecky, die meteen op achtervolgen aangewezen waren, begonnen met een vierde plaats in de eerste spurt en een tweede in de tweede spurt. De derde spurt was voor de Belgen, de vierde voor de Britten. Half koers volgde de rest al op respectabele achterstand van Groot-Brittanië (15 punten) en België (12). 

Barker-Archibald wonnen de vijfde en zesde spurt en diepten de voorsprong uit tot 7 punten. Bij het aansnijden van de slotspurt, met dubbele punten, reduceerden de Belgen de achterstand tot 6 punten. De slotspurt werd gewonnen door de Belgen, maar het volstond niet voor winst omdat de Britten als tweede eindigden.  

Nicky Degrendele uitgeschakeld in keirin

Nicky Degrendele eindigde derde in haar reeks keirin na de Nederlandse Laurine Van Riesen en de Britse Katy Marchant. In de herkansingen, enkel de winnaar gaat door, moest de West-Vlaamse in de Mexicaanse Luz Daniela Gaxiola Gonzalez haar meerdere erkennen.

Morgen neemt Degrendele deel aan het sprinttornooi.

Lindsay De Vylder achtste in het omnium

Wereldkampioen Benjamin Thomas (151 punten) won het omnium voor de jonge Deen Niklas Larsen (140) en Europees kampioen Albert Torres (125). Lindsay De Vylder (92), derde in de temporonden, eindigde achtste.

De Vylder hypothekeerde een goed resultaat met een 14de plaats in de scratch. 

MEEST RECENT