© Shutterstock

Als je je verwondt, genees je sneller overdag dan 's nachts

Je kunt beter overdag een lelijke val maken of in je vinger snijden dan 's nachts. Een wonde die overdag werd opgelopen, geneest namelijk veel sneller dan een nachtelijke verwonding, concludeert een team van Britse wetenschappers uit Cambridge.

elvh

Een wonde die overdag wordt opgelopen, blijkt tot 60 procent sneller te herstellen. Het team van Nathaniel Hoyle van het Laboratory of Molecular Biology in Cambridge ontdekte dat "dagwonden" bij brandwondenslachtoffer in 17 dagen genezen, tegenover 28 dagen voor gelijkaardige wonden die de slachtoffers 's nachts hadden opgelopen.

Dat heeft alles te maken met onze biologische klok. Die blijkt nu dus ook invloed te hebben op het tempo waarin huidcellen schade repareren, en dus ook op de snelheid waarmee onze schaaf- en snijwonden genezen. Fibroblasten, de huidcellen die verantwoordelijk zijn voor het genezen van verwondingen, worden in werking gezet door een eiwit dat vooral overdag actief is. Hetzelfde geldt voor keratinocyten, een ander soort huidcellen.

"We zouden daar bij operaties dus rekening mee moeten houden", stellen de auteurs. "Ofwel door operaties ’s avonds en ’s nachts te vermijden. Ofwel door voor een nachtelijke operatie medicijnen toe te dienen die de biologische klok ‘resetten’. Deze resultaten bewijzen dat het 'uur van de dag' belangrijk is in de geneeskunde."

NIET TE MISSEN