Fietser wordt klemgereden en krijgt fikse uitbrander van politie (maar dat blijkt geheel onterecht)

Print

Een filmpje van een heftige woordenwisseling tussen een fietser en een agent roept heel wat vragen op. De agenten staan met hun combi te wachten voor het rood licht, maar doen dat wel op een zone voor fietsers. Een fietser spreekt de agenten aan op hun fout en slaat daarna rechtsaf, door het rode licht maar volstrekt legaal, gezien er een verkeersbord hangt dat daar toelating voor geeft.

Luttele seconden later wordt hij klem gereden door de combi.

De beelden van het incident zijn niet nieuw, ze dateren zelfs al van februari van dit jaar. Maar het voorval komt nu in de aandacht omdat RTBF op zoek ging naar de fietser en hem uiteindelijk vond.

Op de video is te zien hoe de fietser bruusk klem gereden wordt door de agenten, waarna er een fikse woordenwisseling ontstaat tussen de agenten en de fietser. De agenten excuseren zich wel omdat ze het bordje niet hadden opgemerkt dat de fietser het recht geeft om rechtsaf in te slaan, ook al is het rood. Maar ze houden hardnekkig vol dat de fietszone voor het rode licht niet meer geldig is omdat de witte lijn die die moet aangeven, bijna helemaal vervaagd is. De agenten geven de fietser een fikse bolwassing. “Hou je opmerkingen voor jezelf!”, zo klinkt het.

De fietser stapte pas maanden nadien naar GRACQ, een actiegroep die het opneemt voor fietsers. Die trokken met het verhaal en met de beelden naar zowel de burgemeester als naar leidinggevenden van de politiezone Montgomery. Met succes, want commissaris Jonniaux bevestigde aan RTBF dat er een disciplinair onderzoek is geopend tegen de betrokken agent. De fietser zelf sluit zijn filmpje af met een boodschap: “Als alle lijnen die vervaagd zijn, niet meer gelden, dan zijn 80% van de lijnen in Brussel niet meer geldig. Rij veilig.”

MEEST RECENT