De Wever haalt uit naar Wouter Beke: “Pijnlijkste interview in maanden”

Foto: Bart Dewaele

De Wever haalt uit naar Wouter Beke: “Pijnlijkste interview in maanden”

Print
Leopoldsburg -

N-VA-voorzitter Bart De Wever hekelt de houding van de CD&V over Catalonië. “Dit is toch niet conform met fundamentele Europese rechten.”

CD&V-voorzitter Wouter Beke riep zijn coalitiepartners eerder op om het Catalaans-Spaanse conflict niet te importeren. “Dat is nonsens”, reageert De Wever in De Afspraak op Vrijdag. “Het hebben van een opinie over iets dat in een ander land gebeurt is niet een conflict importeren.”

Hij noemt het interview met Wouter Beke een van de “pijnlijkste interviews” van de afgelopen maanden. “Als je niet uitgesproken krijgt dat mensen die alleen een opinie hebben geuit niet in de gevangenis thuishoren. Laat staan met straffen van dertig jaar. Als je dan nog niet kan zeggen: “dit is een dictatuur van slechte wetten”. Als je dan moet zeggen “dit is de Spaanse rechtsstaat en daar moeten wij geen oordeel over vellen”. Dan ben je je aan het verstoppen. Volgens die logica moeten we de Dalai Lama uitleveren aan China en mag Nelson Mandela nog in de gevangenis zitten.”

Dialoog

De N-VA-voorzitter zegt dat de Spaanse premier Mariano Rajoy alle dialoog afwijst. “Hier is toch duidelijk een verdrukker en iemand die in een gevangenis zit. Hoe kun je dan spreken van een dialoog?”

Of nog: “Als je ministers in een rechtsstaat voor rebellie laat vervolgen omdat ze een opinie hebben geuit, dan noem ik dat een dictatuur van slechte wetten. Dit is toch niet conform met de fundamentele rechten die wij in Europa gewoon achten.”

Voor De Wever moet het conflict tussen Catalonië en Spanje niet ‘juridiseren’. De wet staat voor hem ten dienste van de democratie, en daarom moet er een politieke oplossing komen. “Over een ding mag geen discussie zijn: die mensen moeten vrijgelaten worden.”

Ramkoers

Dat er binnen de meerderheid verschillend wordt gekeken naar de voorhechtenis van de Catalaanse ministers die in Spanje zijn gebleven was al duidelijk. Koen Van den Heuvel, Vlaams CD&V-fractieleider, noemde de opsluiting van de ministers wel al niet de juiste oplossing. Zijn partij is voor een oplossing binnen het bestaande (grond)wettelijke kader. En daarom pleiten de christendemocraten voor dialoog.

MEEST RECENT