Hilde Van Mieghem doet oproep aan vrouwen om massaal naar buiten te komen na zaak-De Pauw

Print

Video: VRT

Actrice en regisseur Hilde Van Mieghem kent verschillende slachtoffers van Bart De Pauw persoonlijk. “De feiten die ik ken zijn ver voorbij de grens. De slachtoffers zijn bang en willen het liefst van al onderduiken.” In ‘Terzake’ vrijdagavond deed Van Mieghem een oproep aan vrouwen om massaal naar buiten te komen.

“Wat ik graag zou hebben, is dat het voorbeeld van Zweden gevolgd zou worden”, zei de Antwerpse actrice in ‘Terzake’. “Daar zijn 450 vrouwen naar buiten gekomen met een groot artikel. Onder hen ook slachtoffers, maar zo weet het grote publiek niet wie ze zijn. Door zo’n massale aanklacht komt er wel een stem op gang.”

Van Mieghem, die zelf meermaals seksueel geïntimideerd werd, luidde enkele weken geleden al de alarmbel in het Canvasprogramma ‘Alleen Elvis blijft bestaan’. Naar aanleiding van het seksschandaal in Hollywood zei ze toen dat er “ook bij ons iets broeit”. Nu geeft ze toe dat ze toen verwees naar gevallen waarbij Bart De Pauw betrokken was.

“De paar dingen die ik gelezen heb, zijn zeer pornografisch, vulgair en vies. De slachtoffers hebben nu nog meer schrik. Ik weet niet of ze nog gaan durven praten, ze kruipen steeds meer in hun schulp. En dan is er ook nog de manier waarop De Pauw zich opstelt. Het is een publiek figuur die heel veel steun krijgt.”

“Ik wil tegengas bieden tegen de veronderstelling dat het om flirterige sms’jes zou gaan en dat hij nooit bij iemand aan een deur heeft gestaan. Alsof hij nooit iets gedaan heeft dat grensoverschrijdend is en na een ‘nee’ onmiddellijk ook stopte: dat is gewoon niet waar, punt.”

“Meer dan handvol slachtoffers”

Over hoeveel slachtoffers het dan precies gaat? “Meer dan een handvol. En dan zijn er nog veel waarvan ik het niet weet. Ik heb vandaag telefoon gekregen van vrouwen die er wel mogelijk iets willen van zeggen en daar wist ik het niet eens van.”

“Ik word op deze manier een beetje de moeder Teresa van de misbruikte vrouwen, dat vind ik ook lastig, maar blijkbaar ben ik de enige die er iets over durft zeggen.”

MEEST RECENT