Anthony zat 27 jaar lang in cel voor moord. Nu blijkt dat alle getuigen afzonderlijk van elkaar gelogen hebben

Anthony zat 27 jaar lang in cel voor moord. Nu blijkt dat alle getuigen afzonderlijk van elkaar gelogen hebben

Print

27 jaar lang heeft Anthony H. Sanborn Junior opgesloten gezeten voor de moord op zijn vriendin. Nu heeft de rechtbank hem echter vrijgelaten, omdat blijkt dat twee van de drie kroongetuigen in zijn zaak gelogen hebben. De 45-jarige uit de Amerikaanse staat Maine had de wending niet zien aankomen, maar moest huilen toen hij hoorde dat hij opnieuw een vrij man zou zijn.

24 mei 1989. In Portland Harbour wordt het lijk gevonden van Jessica Briggs. Het meisje was doodgestoken vlakbij een droogdok. De hoofdverdachte: haar 16-jarig vriendje Anthony. Of dat beweerden de getuigen toch.

De 13-jarige Hope Cady was destijds weggelopen van thuis en leefde al een tijd op straat. Zodra ze hoorde dat Sanborn was opgepakt, stapte ze zelf naar de politie, om te vertellen dat ze alles gezien had. Haar versie was genoeg om de man achter de tralies te krijgen. Zij beweerde immers dat ze Sanborn samen met een paar anderen had gezien toen ze Jessica omsingelden en haar neerstaken. Een opmerkelijke getuigenis, want Cady was door de dokters blind verklaard en de moord zou plaats hebben gevonden op een donkeren pier. Haar bekentenissen waren echter genoeg om Sanborn te veroordelen en een celstraf van 70 jaar op te leggen.

(De tekst gaat verder onder de tweet.)

“Ooggetuigen” blijken leugenaars

Maar in april dit jaar kwam er een heel ander verhaal aan het licht. Cady vertelde hoe enkele agenten haar hadden aangesproken na de moord. Die zouden haar hebben opgedragen om zich voor te doen als ooggetuige. Als het jonge meisje dat destijds niet had gedaan, zou ze in de cel zijn beland, zo dacht ze.

Toen een tweede getuige dat hoorde, trok ook hij zijn verklaring in. Glenn Brown, die ondertussen 47 jaar is, werkte destijds samen met Jessica in een restaurant en was bevriend met Sanborn. Tegen de rechters verklaarde Brown dat hij Sanborn had zien rondlopen met een groot mes, terwijl hij zou op zoek geweest zijn naar Jessica. Maar dat bleek niet te kloppen. Brown vertelde dat hij dit had gezegd om de politie te behagen, omdat hij zelf al een strafblad had.

Een derde getuige, Gerard Rossi, had de kans niet meer om zijn verklaringen in te trekken. De man was destijds een veertiger die samenwoonde met Sanborn. Volgens Rossi zou de tiener destijds meermaals gezegd hebben dat hij Jessica zou van kant maken. Ondertussen is Rossi echter overleden. Maar volgens een nieuwe getuige, Crystal Call, zou hij destijds ook gelogen hebben voor de politie. Die konden Rossi immers arresteren, omdat hij Call had verkracht toen ze 14 jaar was.

Plotse deal

De zaak steunde voor het grootste deel op de verklaringen van de getuigen. Maar de veroordeling was al uitgesproken, dus de man blijft “schuldig” bevonden. Toch kwam er een plotse verrassing voor Sanborn naar boven, die al 27 jaar in de cel zat.

De openbare aanklager bood hem zijn vrijheid aan. De straf die hij al had uitgezeten, zou “voldoende” geweest zijn. Er was wel één voorwaarde, Sanborn moest stoppen met procederen tegen de rechtbank om zijn onschuld te bewijzen, iets wat hij al van het prille begin deed. Zijn advocaten gingen meteen akkoord. Volgens hen is het bovendien “ongewoon wreed” dat een zestienjarige jongen destijds zo’n straf heeft gekregen, alsof hij een volwassene was.

Sanborn nam de deal al huilend aan. Nu is hij een vrij man.

MEEST RECENT