Moordlustige krab verbijstert wetenschappers door op slapende vogel te jagen

Print

Moordlustige krab verbijstert wetenschappers door op slapende vogel te jagen Video: YouTube

Experts wisten al lang dat kokoskrabben vlees eten, maar waren er tot voor kort altijd van overtuigd dat de dieren aaseters waren. Deze krab slaat echter iedereen met verstomming nadat hij werd gefilmd terwijl hij een slapende vogel besloop en een van de vleugels brak met zijn krachtige scharen. “Het was redelijk ijzingwekkend”, aldus de wetenschapper die getuige was van het jachtinstinct van de krab.

De opmerkelijke kreeftachtige werd gefilmd op de Chagosarchipel door Mark Laidre, een wetenschapper die zich inzet om de kokoskrabben te beschermen, en verandert alles wat experts wisten - of dachten te weten - over de krabben. De beelden van de moordlustige krab werden vorig jaar al gefilmd, maar werden pas begin oktober op sociale media gepubliceerd.

Kokoskrabben - die ongeveer evenveel wegen als een normale huiskat en poten van bijna een meter hebben - zijn sowieso al indrukwekkend om te zien. Ze danken hun naam aan hun neiging om in bomen te klimmen om kokosnoten te plukken, die ze zonder moeite kraken met hun krachtige scharen. Volgens experts eten ze ook af en toe vlees, maar wetenschappers waren er tot nog toe van overtuigd dat de krabben enkel dode dieren vraten.

Jachtinstinct

Laidre kon de “ijzingwekkende” beelden filmen toen hij een krab volgde die in een boom klom, en plots getuige werd van de slachtpartij. De kokoskrab sloop langzaam naar de vogel die in een nest lag te slapen, haalde uit met een van zijn klauwen en brak de vleugel van het onfortuinlijke dier. De gewonde vogel viel daardoor op de grond, waarna hij werd opgegeten door een meute hongerige krabben.

De wetenschapper gaat nu met de beelden aan de slag en doet er alles aan om te weten te komen welk voedsel de krabben meenemen naar hun nest. Hij probeert ook uit te zoeken of het jachtinstinct gevolgen heeft voor het ecosysteem van de Britse eilandengroep.

MEEST RECENT