Olmense Zoo krijgt nieuwe erkenning en heropent op 18 november: “Teken van vertrouwen in nieuwe aanpak”

Print

Els en Wim Verheyen Foto: mto

Balen -

De Olmense Zoo krijgt een nieuwe erkenning en heropent op zaterdag 18 november. “In principe mogen we vandaag al open, maar door de sluiting lag bijvoorbeeld de horeca stil”, vertellen Els en Wim Verheyen. “Daarom kiezen we voor volgende week zaterdag, zodat we de komende week volop aan de slag kunnen om het park klaar te krijgen voor de heropening.”

Minister van Dierenwelzijn Ben Weyts heeft het goede nieuws voor de Olmense Zoo vrijdag bekendgemaakt. Volgens de N-VA-minister beantwoordt het dierenpark nu aan de opgelegde voorwaarden, met name op het vlak van dierenwelzijn. Een maand geleden werd de vergunning van de Olmense Zoo ingetrokken na aanhoudende klachten rond dierenwelzijn.

“Op basis van mijn gesprekken en het inspectieverslag van de administratie, stel ik met genoegen vast dat aan alle opgelegde voorwaarden tegemoetgekomen werd. Ik heb dan ook beslist tot een heropening van de Olmense Zoo”, zegt minister Weyts. “Het allerbelangrijkste voor mij in dit dossier is dat de lat inzake dierenwelzijn gevoelig hoger is komen te liggen. Dat was mij al die heisa meer dan waard.”

De directie van de Olmense Zoo in Balen reageert blij op het nieuws. De Zoo zal op zaterdag 18 november heropenen voor het grote publiek. “We zien dit als een belangrijk teken van vertrouwen in onze nieuwe aanpak”, klinkt het in een reactie. “Tegelijk wordt het een startpunt om onze bezoekers te verwelkomen in een modeldierentuin.”

Charel Verheyen

De dagelijkse leiding van de Olmense Zoo ging na het intrekken van de vergunning (dat gebeurde op 10 oktober, red.) over van Charel Verheyen naar zijn kinderen Els en Wim en naar Koen Van Rompaey, de voormalige voorzitter van de vzw Vrienden van de Olmense Zoo. “Onze mensen werkten keihard aan de vele opmerkingen uit de pv’s en we kregen daarna een nieuwe inspectie”, zegt Wim Verheyen. “Dat leverde een goed rapport op. Toch zien we dat slechts als een eerste stap. Tijdens de komende maanden en jaren herbekijken we grondig onze dierencollectie. Die zal worden ingevuld door een zorgvuldig kweekprogramma.”

Volgens Verheyen zal er in de toekomst op toegezien worden dat er gemikt wordt op “een gezond evenwicht tussen de beschikbare infrastructuur en een aantrekkelijk aanbod van dieren, mits garanties voor een prima verzorging”. De dierentuin zal ook de voorwaarden bekijken om lid te worden van EAZA, de overkoepelende verenigingen die het beleid van Europese dierentuinen helpt uitstippelen.

 

 

Zoo bedankt Weyts

Opvallend: de Olmense Zoo bedankt niet alleen de gemeente Balen en de vele sympathisanten die het de voorbije weken voor de dierentuin opnamen, maar ook “de opbouwende samenwerking en het herstelde vertrouwen” met minister Weyts en zijn medewerkers.

“Het gemeentebestuur is erg verheugd over dit nieuws en meent dat dit ook de juiste beslissing is”, zegt burgemeester Johan Leysen (CD&V). “We kijken samen met velen uit naar de heropening.”

Het Balense gemeentebestuur schaarde zich meteen na het intrekken van de erkenning achter de directie van de Olmense Zoo, noemde de beslissing toen veel te streng en pleitte voor overleg. Ook heel wat omwonenden en andere sympathisanten namen het op voor de dierentuin. “Het gemeentebestuur is bijzonder gecharmeerd door de vele spontane solidariteitsacties van de afgelopen weken”, luidt het nu. “Het bewijst dat er in de ruime regio een heel netwerk is van mensen en organisaties die geloven in de doelstellingen waarvoor de Olmense Zoo staat.”

De sluiting van de dierentuin bracht ook heel wat steunacties op de been, zelfs tot in Blankenberge.

Ook de fans van de Olmense Zoo zijn blij dat de Olmense Zoo volgende week weer open kan. Vrijdagavond stond een aantal sympathisanten al voor de poort te vieren. Er werden zelfs enkele flessen cava geopend. "Natuurlijk is dit fantastisch nieuws. Onze vreugde is onbeschrijflijk", zegt Steven Nevelsteen. "Volgende week zaterdag zijn we zeker present op de heropening van de Olmense Zoo." 

MEEST RECENT

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio