Ereloonsupplementen eenpersoonskamers afschaffen geen optie

Foto: Hollandse Hoogte / Marcel van den Bergh

Ereloonsupplementen eenpersoonskamers afschaffen geen optie

Print

Een afschaffing van de ereloonsupplementen voor eenpersoonskamers is voor minister van Sociale Zaken Maggie De Block (Open Vld) geen optie, want dat zou de ziekenhuizen in de problemen brengen. Dat stelt haar kabinet in een reactie op de studie van de Socialistische Mutualiteiten, waaruit blijkt dat die supplementen blijven stijgen, ondanks dat patiënten minder lang in het ziekenhuis verblijven.

In 2016 betaalden de leden van de Socialistische Mutualiteiten 100,4 miljoen euro aan ereloonsupplementen. Dat is 3,7 miljoen euro meer dan in 2015 en 20 miljoen euro meer dan in 2012. Blijkbaar omzeilen de ziekenhuizen de afschaffing van ereloonsupplementen in twee- of meerpersoonskamers die in 2013 werd ingevoerd, door het prijskaartje in eenpersoonskamers op te trekken. Daar bestaat de factuur momenteel voor 66 procent uit ereloonsupplementen.

Ereloonsupplementen eenpersoonskamers afschaffen geen optie
Foto: BELGA

Het kabinet van minister De Block zegt dat de ereloonsupplementen voor eenpersoonskamers zomaar afschaffen of terugdringen, niet kan omdat het de ziekenhuizen in de problemen zou brengen. De minister wil alle kansen bieden aan de medicomut-onderhandelingen tussen artsen en ziekenfondsen over de honoraria en tarieven, die ook over de ereloonsupplementen gaan.

Voorts benadrukt haar kabinet dat de voorbije jaren de ereloonsupplementen voor daghospitalisatie in twee- en meerpersoonskamers fel werden beperkt, net als die bij borstreconstructie met eigen weefsel.

Nu in het nieuws