Bart De Pauw reageert ook vandaag op beschuldigingen: “Het zijn geen fijne tijden voor mij”

Print

Bart De Pauw heeft vrijdagochtend op Radio 1 nogmaals gereageerd op zijn ontslag na beschuldigingen over grensoverschrijdend gedrag. “Het zijn geen fijne tijden voor mij”, luidde het. “Ik ontken niet dat ik sms’en gestuurd heb, maar stalking… dat is wel een zeer zware beschuldiging. Men heeft mij opgepakt én opgehangen zonder eerst verhoord te worden.” De televisiemaker overweegt juridische stappen tegen de VRT.

“Het was een beslissing die ik nooit wilde maken, maar ook één waar we niet lichtzinnig over gegaan zijn.” Zo verdedigde Paul Lembrechts, de CEO van de VRT, vrijdagochtend in De Ochtend op Radio 1 de beslissing om de samenwerking met televisiemaker Bart De Pauw stop te zetten. Diezelfde Bart De Pauw reageerde even later ook. “Mijn vrouw (die ook zaakvoerder is bij productiehuis Koeken Troef!, nvdr.) en ik werden vorige week ontboden bij Lembrechts. Ik werd beschuldigd van ernstige zaken. Ge zijt nen dief, zei hij tegen mij. Ik vroeg hem wat ik dan gestolen had. Dat weet ge wel, antwoordde hij.”

Bart De Pauw bleef in zijn getuigenis herhalen dat het allemaal heel vaag was, dat hij niet weet of het om 1, 3 of 137 klachten gaat. De televisiemaker ontkent niet dat hij “sms’jes gestuurd heeft”. “Ik probeer altijd een fijne band te hebben met mijn collega’s en de mensen met wie ik samenwerk. En ik sms met veel mensen. Bij de VRT had men het over pikante sms’jes, nu hoor ik al dat het om pornografische sms’en gaat. Dat is ook typisch. Ik heb alleszins nooit iemand gestalkt, dat is een misdrijf.”

Bart De Pauw reageert ook vandaag op beschuldigingen: “Het zijn geen fijne tijden voor mij”
Foto: FRANK ABBELOOS

“Alsof het over seriedoder gaat”

“Op 30 jaar zijn er een aantal meldingen geweest. We moeten dat in proportie zien, mag het? Men spreekt van een patroon. Alsof het over een seriedoder gaat. Ik weet het niet, ik kan niet over de feiten oordelen, ik weet zelfs niet of de verhalen waar zijn. Ik weet wel naar wie ik gestuurd heb, maar ik weet niet wie zich zo hard aangegrepen heeft gevoeld dat ze het is gaan melden.”

“Er is ook nooit sprake geweest van seksuele handelingen, gewoon wat onnozelheid. Ik ben ook nooit op het matje geroepen… Ik herinner me maar één vrouw die me ooit de opmerking maakte of ik niet getrouwd was. Toen ben ik meteen gestopt met berichten te sturen. Als er mensen zijn die zich daar ongemakkelijk bij gevoeld hebben, vind ik dat vreselijk. Omdat het niet de manier is waarop ik met mensen omga.”

“Carrière van 30 jaar meteen weggevaagd”

Bart De Pauw overweegt “stappen” te ondernemen na zijn ontslag door de VRT. Al trad hij niet meteen in detail over hoe hij dat zou doen. “Dit kan toch niet. In deze tijdgeest is een beschuldiging blijkbaar genoeg voor een veroordeling. Het recht op verdediging is gewoon verdwenen. Ik heb dertig jaar aan mijn carrière gewerkt, in één week tijd is die gewoon weggevaagd. Ik vind deze beslissing onterecht. Ik wilde er graag over praten. Maar nu ben ik opgepakt en opgehangen zonder eerst verhoord te worden”, zegt hij.

MEEST RECENT