© AFP

Trump naar Vietnam na "erg productieve" gesprekken met Xi

De Amerikaanse president Donald Trump zet zijn reis door Azië verder en is vrijdag in China op het vliegtuig naar Vietnam gestapt. Daar zal hij de top van de APEC (Asia-Pacific Economic Cooperation) bijwonen. Voor Trump op het vliegtuig stapte tweette de president over "erg productieve" ontmoetingen met de Chinese president Xi Jinping "over zowel handel als Noord-Korea".

dgs

De Amerikaanse president heeft ook lovende woorden voor zijn Chinese ambtsgenoot. "Hij is een erg gerespecteerde en machtige leider van zijn volk", aldus Trump nog op Twitter. Op het medium zette hij ook de opmerkelijke ommezwaai van zijn standpunt in de handelsstrijd met China in de verf. Terwijl Trump in de campagne van de Amerikaanse presidentsverkiezingen en tijdens zijn eerste maanden als president het Aziatische land oneerlijke handelspraktijken verweet, wijst hij nu vooral de voorgaande Amerikaanse regeringen met de vinger.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

"Incompetentie voorgaande regeringen"

"Ik geef China niet de schuld. Ik leg de schuld bij de incompetentie van de voorgaande regeringen die hebben toegelaten dat China misbruik gemaakt heeft van de VS wat betreft handel, tot het punt waarop de VS honderden miljarden dollars verliezen", luidt het. "Hoe kan je China de schuld geven misbruik te maken van mensen die er geen idee van hebben? Ik zou hetzelfde gedaan hebben!"

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Na China staat nu een bezoek aan Vietnam op de agenda. In Da Nang vindt vrijdag en zaterdag de jaarlijkse APEC-top plaats. In de marge daarvan zou Trump ook een bilaterale ontmoeting hebben met de Russische president Vladimir Poetin, die vrijdag ook naar het Zuidoost-Aziatische land is vertrokken.

MEER OVER Vietnam

Nu in het nieuws