Zweedse actrices getuigen over misbruik: “Toen kwam hij klaar op mijn rug”

De Zweedse actrice Sophia Helin. Foto: Carolina Romare

Zweedse actrices getuigen over misbruik: “Toen kwam hij klaar op mijn rug”

Print

In de Zweedse krant Svenska Dagbladet veroordelen 456 actrices seksueel misbruik en intimidatie in de sector. “We zullen niet langer zwijgen.”

“Ik was 23 jaar oud en rustte tussen de repetities door uit op een matras. Toen kwam de kapelmeester binnen die vroeg of hij mijn rug mocht masseren. Ik wilde nee zeggen, maar kon het niet. Hij ging op me zitten en begon te masseren. Toen begon hij te masturberen en kwam hij klaar op mijn rug.”

Het moest hun geheim blijven, zei hij volgens haar voor de voorstelling begon.

Het is slechts een van de anonieme getuigenissen die de Zweedse krant Svenska Dagbladet brengt over seksueel misbruik in de Zweedse film- en theaterwereld. De verhalen lopen uit elkaar van seksuele toespelingen tot verkrachting. Een actrice vertelt hoe een ‘grote acteur’ zich met een erectie tegen haar drukte en haar vroeg of hij aan haar borsten mocht zuigen.

Maar liefst 456 vrouwen doen daarbij een gezamenlijke oproep, onder wie Sofia Helin uit ‘The Bridge’ en Eva Röse die in ‘The Girl with the Dragon Tattoo’ speelde. Ze eisen een nultolerantie tegen seksuele uitbuiting en geweld. Werkgevers moeten ook stoppen met daders te beschermen, klinkt het. De zwijgcultuur moet doorbroken worden.

“Acteurs en regisseurs die als genieën worden beschouwd door het beroep gesteund, ongeacht wat ze hun collega’s aandoen”, klinkt het. “Door hun status hebben hun daden nooit gevolgen.”

De minister van Cultuur Alice Bah Kuhnke heeft enkele verantwoordelijken uit de sector bijeengeroepen.

MEEST RECENT