Antwerpse haven heeft plan voor vlottere binnenvaart

Archiefbeeld. Foto: katrijn van giel

Antwerpse haven heeft plan voor vlottere binnenvaart

Print

Na aanhoudende klachten van de binnenvaartsector is in de Antwerpse haven een overlegd plan goedgekeurd. Er zal onder meer worden ingezet op extra havenarbeiders, een betere planning, het bundelen van volumes en een sterke digitalisering van informatie in de logistieke keten.

De afhandeling van containers stond de jongste maanden op sommige maritieme terminals flink onder druk. De snel groeiende volumes en de steeds grotere zeeschepen die de Antwerpse haven aanlopen, in combinatie met arbeidstekorten, zorgen voor een piekbelasting op de terminals, waardoor binnenschippers soms lang moesten wachten.

Omdat de binnenvaart evenwel van groot belang is om goederen tussen de haven en het hinterland te verplaatsen, werkten verschillende betrokken partijen de afgelopen maanden een gezamenlijk actieplan uit om snel beterschap te krijgen.

Extra aanwervingen

In de zomer al startte havenarbeiderskoepel CEPA met extra aanwervingen. Er volgen nu ook extra opleidingen zodat de nieuwe krachten sneller kunnen worden ingeschakeld in de afhandeling van de containerbinnenvaart.

Er komt een “doorgedreven digitalisering”, zodat alle partners in de logistieke keten snel de juiste info krijgen. Het digitale platform NxtPort zal daarbij een rol spelen.

Een bestaande planningstool voor de binnenschippers krijgt een update om het gebruik ervan verder te stimuleren. Er komt ook een ‘centrale lichterplanning’ voor alle containerterminals.

Naast ligplaatsen specifiek aangelegd voor de binnenvaart, wordt er ten slotte ook nog ingezet op bundeling. “Vergelijk het met tien leveranciers die één pakje aanbieden, of één leverancier die tien pakjes aanbiedt”, klinkt het in een persbericht van het Havenbedrijf. “De havengemeenschap heeft een duidelijke voorkeur voor het tweede scenario. Om dat te bereiken zal er gewerkt worden aan de bundeling van volumes, in en buiten de haven.”

Eind januari wordt de voortgang geëvalueerd.

Nu in het nieuws