Nog vier Russische langlaufers worden geschorst voor dopinggebruik op Olympische Spelen 2014

Maxim Vylegzhanin (links) pakte in Sochi de zilveren medaille. Foto: AP

Nog vier Russische langlaufers worden geschorst voor dopinggebruik op Olympische Spelen 2014

Print

Nog vier Russische langlaufers zijn schuldig bevonden aan het gebruik van doping tijdens de Olympische Spelen van 2014 in Sotsji en voor het leven geschorst van deelname aan de Olympische Spelen. Dat meldt het Russische nieuwsbureau R-Sport op gezag van de Russische langlaufbond.

Het Internationaal Olympisch Comité heeft de resultaten van de Spelen in Sotsji in 2014 geschrapt van Maxim Vylegzhanin, Alexey Petukhov, Evgenia Shapovalova en Julia Ivanova. Vylegzhanin verliest zo zijn drie zilveren medailles.

Eerder waren de langlaufers Alexander Legkov, die in Sotsji goud won op de 50 kilometer, en Evgeniy Belov al gestraft voor het overtreden van de antidopingregels. Het IOC is de dopingmonsters van alle Russische deelnemers opnieuw gaan testen nadat het mondiale antidopingbureau WADA uit onderzoek concludeerde dat er omvangrijke fraude is gepleegd in het dopinglaboratorium dat de controles uitvoerde in Sotsji.

Het schandaal in Sotsji kwam aan het licht doordat directeur Grigory Rodchenkov van het lab bekende dat tientallen Russische atleten, onder wie vijftien medaillewinnaars, tijdens de Spelen in 2014 doping kregen. Agenten van de Russische geheime dienst fungeerden als koerier die de besmette urinestalen via een gat in de muur omwisselden voor stalen met eerder afgenomen schone urine van de sporters. In Sotsji won Rusland het landenklassement met 13 keer goud, 11 keer zilver en 9 keer brons.

Het IOC neemt begin december een besluit over de deelname van Rusland aan de Winterspelen in het Zuid-Koreaanse Pyeongchang (9-25 februari). Legkov maakte eerder deze week bekend zijn levenslange schorsing aan te vechten.

MEEST RECENT